Decentralizovana kripto platforma Bancor zaustavila je svoje operacije u ponedeljak, 9. jula, dok istražuje ono što naziva "povredom bezbednosti", gde je navodno uključeno više od 12 miliona dolara.

Tviter post je je potvrdio povredu i Bancor-ovo obustavljenje operacija, za koje platforma navodi da je potrebno da se prioritetno obavi istraživački rad pre nego što se objavi zvanična izjava.

"Ovog jutra (CEST) Bancor se susreo sa povredom bezbednosti. Nijedan korisnički novčanik nije ugrožen" navodi se u tvitu i potom se dodaje:

"Da bismo završili sa istragom, prešli smo na održavanje i uskoro ćemo objaviti detaljniji izveštaj. Radujemo se unapred što ćemo biti onlajn što je pre moguće."

U vreme pisanja članka (ponedeljak), početna stranica platforme nas preusmerava na poruku održavanje (maintenance), sa odredbama za povratak na normalnu uslugu u roku od par "minuta" a ne sati ili duže.

Bancor

Sredstva korisnika ostaju netaknuta zbog toga što Bancor ne drži nijednu kriptovalutu na novčanicima sa niskom zaštitom (hot-wallet) ili na druge načine u njihovo ime.

Zlonamerna strana zamenila je neke od tokena putem instant usluge konverzije Changelly-ja - navodi se u pismu koje je došlo u posed Cointelegraph-a.

"Deo ukradenih tokena konvertovan je putem Changelly-ija", navodi za Cointelegraph u izjavi direktor Konstantin Gladič dodajući:

"Potom su tokeni zamrznuti od strane Bancor fondacije u našem pametnom ugovoru. Sada mi pomažemo u praćenju ukradenih sredstava."

Izvori koji su upoznati sa ovim slučajem su takođe naveli za Cointelegraph da ukradeni tokeni uključuju i Bancor-ov izvorni token BNT - koji platforma može da zamrzne - kao i oko 25.000 itirijuma ETH (12,2 miliona dolara) i 300.00 Pundi X NPXS (1,200 dolara). Ta sredstva su sada u procesu praćenja od strane Bancor-a, navodno uz pomoć drugih berza.

Bancor je postao poznat nakon što je sakupio 153 miliona dolara u itirijumu za tri sata tokom svoje ICO ponude u 2017. godini, što je u to vreme bez presedana bila velika suma.

Njegova decentralizovana struktura je doprinela njegovoj bezbednosnoj evidenciji, dok su veći hakovi nastavili da bivaju usmereni ka centralizovanim kripto berzama - najčuveniji hak tokom ove godine je bio na Coincheck.

Vitalik Buterin, suosnivač itirijuma, prošle nedelje je kritikovao centralizovane berze govoreći kako se "nada da će goreti u paklu".
 

Pripremio: Bojan Zečević