Platforma društvene mreže Steemit je otpustio više od 70% svog osoblja zbog kraha kripto tržišta, i započinje strukturnu reorganizaciju, prema video objavi 28. novembra od strane izvršnog direktora Steemit-a Ned Skot.

Steemit pokreće decentralizovanu aplikaciju na Steem blokčeinu, dok je njegov sistem zasnovan na objavljivanju, evaluaciji i administriranju sadržaja u zajednici. Steemit nagrađuje učesnike i sadržaj u takozvanoj “ekonomiji pažnje” sa native tokenom () STEEM.

Prema objavi, nedavni pad kripto tržišta je rezultiralo u smanjenju povraćaja fiat valuta od strane automatskih STEEM prodaja. Pored toga, cena održavanja Steem-ovih nodova je povećan ()

Kripto tržište je iskusilo ogroman pad 14. novembra, sa bitkoinom (BTC) kojem se cena spustila sa oko 6400 dolara na 5506 dolara. Prošle nedelje, cena se spustila još više, ispod 4000 dolara. Pad je markirao novi rekord nepredvidljivosti za tržišta ove godine.

Nakon otpuštanja, Steemit je navodno stavio kao prioritet strategije smanjivanja troškova, kao što su “zamena steemd priključka sa hivemind-om, gurajući Steem da smanji veličinu lanca od 160gb do 0gb, AWS projekcije korišćenja, DevOps rešenja, smanjivanje “Staging” i “Testing” nodova, i eliminisanje redundansi.”

Nakon njegovog osnivanja, STEEM token je uživao u velikom uspehu. Jula 2016. godine, token je porastao za više od 2000% i dostigao je više od 400 miliona tržišne kapitalizacije u roku od dve nedelje. Istovremeno, njegova cena je porasla sa 0,24 dolara na 4,63 dolara.

U toku vremena objavljivanja, STEEM se trguje za oko 0,382 dolara, povećanje od skoro 19% ovog dana, prema CoinMarketCap-u. Tržišni kapital ovog novčića je oko 115 miliona dolara, a dnevni obim trgovanja je preko 1,8 miliona dolara.

 

Pripremio: Marko Mihajlović