Država Delaver je u stalnom rivalstvu sa državom Nevada. Obe podržavaju bitkoin i razne inicijative kako bi kompanije, uključujući i blokčein startape, bile uspešnije.

Najnoviji potez? Zakon 69 je prošao senat države Delaver, a predstavljen je 5. marta 2017. godine.

Uprkos nekim zastojima, uključujući smanjenje budžeta za 51 milion dolara, donošenje zakona je ubrzano i donet je u Predstavničkom domu neposredno pre letnje pauze. Sve izmene su izvršene, a zatim je izglasan.

Spreman za primenu

Prema službenom glasniku države Delaver, zakon je dobio većinu glasova u Senatu sa 20 za i 0 protiv i u Predstavničkom domu sa 40 za i 1 protiv.

Posle toga se šalje guverneru Delavera kako bi stupio na snagu.

Prepoznat blokčeinov berzanski registar

Prema odredbama zakonodavaca Delavera, izmene su učinjene kako bi se posebnim zakonskim ovlašćenjima omogućilo korporacijama da koriste distribuirani registar (blokčein tehnologija) za kreiranje i održavanje korporativnih podataka.

Neke odrednice zakona:

Izmene i dopune članova 219, 224, 232 i srodne odredbe imaju za cilj pružanje specifičnih statutarnih ovlašćenja, za korporacije koje su registrovane u Delaveru, za korišćenje elektronskih baza podataka (primeri koji su trenutno opisani kao “distribuirani registar” ili “blokčein”) za kreiranje i održavanje korporativnih evidencija, uključujući akcijske registre korporacija.

Knjigovodstvene knjige će imati tri funkcije koje će uglavnom specifikovati listu akcionara, čuvanje informacija i vođenje evidencije o prenosu akcija.

Delaver postavlja standarde za druge države

Prema Metjuu Otulu, predsedavajućem Odeljenja za korporativno pravo u advokatskoj komori Delavera, ovim zakonom su uspostavljeni standardi za druge države:

“Na visokom nivou, ove promene pojačavaju napredni stav vlade države Delaver što se tiče poslovne politike, uključujući tehnološke inovacije i naš zakon o korupciji.”