Čak 73% kineskih kompanija veruje da je blokčein među top 5 strateških prioriteta, navodi se u izveštaju revizorske i konsultantske kuće Deloitte, koja je i član “Velike četvorke”.

U izveštaju pod nazivom "Deloitte’s 2019 Global Blockchain Survey", kompanija je ispitala 1.386 predstavnika preduzeća u 11 zemalja, uključujući 200 ispitanika u Kini kako bi pružila veće znanje o stavovima i ulaganjima u blokčein kao tehnologiju.

Istraživanje je sprovedeno između 8. februara 2019. i 4. marta, navodi se u izveštaju Deloitte-a.

Coverage of Deloitte’s 2019 Global Blockchain Survey

Pokrivenost globalnog blokčein istraživanja Deloitte-a za 2019-u. Izvor: Deloitte

Prema rezultatima istraživanja, zaposleni u kineskim preduzećima izrazili su najveću stopu poverenja da je blokčein tehnologija jedan od pet najvažnijih prioriteta u zemlji, dok su isti metrički podaci u SAD-u iznosili 56%.

U isto vreme, na globalnom nivou, 53% ispitanika je izjavilo da smatraju da je tehnologija distribuiranog registra (DLT) među pet glavnih strateških prioriteta, što je za 10% više u odnosu na 2018. godinu, navodi se u izveštaju.

Pol Sin, lider Deloitte-ove azijsko-pacifičke blokčein laboratorije i konsultantski partner u Deloitte Advisory, istakao je u izveštaju da će Kina implementirati blokčein strateški "više nego bilo gde drugde u svetu" umesto "taktički".

"Sve više projekata [u Kini] vodi veliki menadžment koji koristi blokčein kao strateško oružje, a ne kao sredstvo za povećanje produktivnosti."

Dok je Kina među anti-kripto zemljama, nakon što je zabranila ICO projekte i berze koje pružaju usluge razmee bitkoina (BTC) za fiat krajem 2017-e, zemlja je aktivno ometala kripto tehnologiju. U martu 2018. godine, "Financial Times" je izvestio da je najveći broj prijava patenata za blokčein tehnologiju Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO) 2017. godine došao iz Kine.

Od tada, blokčein je ostao glavni fokus razvoja u Kini, s obzirom da je zemlja navodno lider u svetu po broju blokčein projekata od aprila 2019. Pored toga, čvrste kineske politike prema kriptovalutama nisu omekšale do sada. Aplikacija za razmenu poruka i servis za plaćanja WeChat je zabranio kripto transakcije u svojoj politici plaćanja u maju 2019. godine.