Deloitte, jedna od “velike četvorke”, je sklopila saradnju sa kompanijom za upravljanje ličnim podacima Attest Inc. i razvila sistem ličnih podataka zasnovanim na blokčeinu, navodi se u saopštenju za medije, objavljenom 5. novembra.

Kompanija Attest sa središtem u Čikagu, bavi se upravljanjem ličnih podataka koja nudi zajedničku platformu identiteta koja će svojim klijentima omogućiti obavljanje transakcija, pri čemu će vlada svojim građanima pružiti usluge i tako biti posrednik u njenim poslovima.

Saradnja će navodno razviti digitalizaciju ličnih podataka čiji su indentifikatori usklađeni sa državnom upravom, a koji mogu koristiti i klijenti firme Deloitte na osnovu postojećih proizvoda Attesta. Prvi proizvod, Attest novčanik, je kriptografski obezbeđen prostor za skladištenje ličnih podataka kao novčanik za skladištenje kriptovaluta. Attestov novčanik, će prema izveštajima, omogućiti  građanima da na jednom mestu čuvaju lične i poslovne podatke i imaju kontrolu nad pristupom informacija.

Drugo rešenje naziva se Attest Enterprise i sastoji se od dva programska interfejsa (APIs), koji korisnicima omogućavaju verifikaciju svog identiteta, daju ovlašćenja trećoj strani da upravlja ličnim podacima u njihovo ime. Vendi Henri, izvršna direktorka Deloitte kompanije (LLP), komentarisala je saradnju:

“Dok mnoge kompanije koriste lični novčanik u kojem samo pojedinac ima kontrolu nad digitalizovanim ličnim podacima, vlada mora služiti građanima, uključujući i one koji nisu u mogućnosti da prihvate ovaj vid digitalizacije.”

Kab Moris, suosnivač i glavni izvršni direktor Attesta, predložio je da “digitalizcija ličnih podataka od strane vlade ima potencijal da smanji troškove i rizik za preduzeća u svim industrijama, a istovremeno pruža građanima veću sigurnost, privatnost i kontrolu nad privatnim podacima.

U septembru Deloitte je najavio da će pomoći institutu RiskBlock Alliance da će proširiti blokčein tehnologiju u Kanadi. Aliance će registrovati pravno lice u Kanadi i početi saradnju sa kanadskim osiguravajućim društvima. Deloitte će biti odgovoran za metodologiju, prioritizaciju i razvoj blokčein tehnologija, adresirajući životni ciklus osiguranja.

Prošlog meseca, Deloitte je predstavio pet razvojnih oblasti blokčein tehnologije kako bi se postigla široka rasprostranjenost, uključujući mogućnost budućih operacija, nedostatka standarda, visokih troškova blokčein aplikacije, regulatorne nesigurnosti, kao i odsustvo saradnje između povezanih firmi blokčein tehnologije.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović