Tri irske banke počele su da koriste rešenje za podatke o zaposlenima koristeći blokčein tehnologiju, prema zajedničkom saopštenju za medije od 30. maja.

Institut za bankarstvo (IoB), Banka Irske, AIB i Ulster banka sarađuju sa revizorskom kućom Dilojt na projektu koji potvrđuje verodostojnost kredencijala zaposlenih.

Dilojt je razvio alat baziran na Itirijumu uz pomoć svoje EMEA blokčein laboratorije.

“Ovo je odlična primena blokčein tehnologije u vitalnoj oblast bankarstva. Zadovoljstvo nam je da podržimo Institut za bankarstvo i banke koje su uključene u ovaj projekat i radujemo se rezultatima koje će ova inicijativa doneti“, izjavio je David Dalton, lider i direktor finansijskih usluga EMEA u Dilojtu.

Distribuirana baza podataka će da omogući širok spektar procesa upravljanja podacima u vezi sa zaposlenima, i trenutno je u beta test verziji, dok se kompletna verzija očekuje do kraja leta 2020. godine.

„Nova platforma je prva u evropskom sektoru finansijskih usluga i podržaće verifikaciju, praćenje, direktan pristup i upravljanje regulatornim i drugim profesionalnim imenovanjima i obrazovnim kvalifikacijama“, saželi su učesnici.

Dilojt povećava svoj proizvodni asortiman, a u februaru je završio zajednički pilot projekat koji se fokusira na primenu tehnologije u sektoru lanca snabdevanja.

U martu, Cointelegraph je dodatno izvestio o stanju blokčeina u Irskoj, gde se povećava interesovanje uprkos sumnjama o uticaju potencijalnog ne postizanja dogovora oko Bregzita.

 

Pripremio: Nikola Mosurović