Danska je potpisala deklaraciju kako bi se pridružila ukupno 24 države članice Evropske unije koje podržavaju blokčein standarde i rešenja, prenosi lokalni mediji Finans Watch 4. juna.

EU blokčein partnerstvo formirano je 10. aprila u sklopu Digitalnog dana Evropske komisije u cilju unapređenja saradnje među državama članicama za razvoj blokčein tehnologije.

Brajan Mikelsen, danski ministar za industriju, poslovanje i finansije, izjavio je nakon potpisivanja deklaracije u ponedeljak da će Danska biti "prva zemlja na svetu [koja] će koristiti blokčein tehnologiju za registraciju brodova u danskim registrima". Dodao je:

"Blokčein prevazilazi granice, a zajednička evropska saradnja je ključna za osiguranje budućih standarda i rešenja. Zato mi je drago što smo sada potpisali ovu deklaraciju."

Mikelsen je takođe napomenuo da vladino Veće za raspodelu istražuje mogućnosti upotrebe blokčein tehnologije za biznis sektor.

Podružnica Abu Dhabi Ports-a je 4. juna najavila i rešenje za poboljšanje efikasnosti u transportnoj i logističkoj industriji. Početkom maja, izvršni direktor FedEx-a je nazvao blokčein "sledećom granicom" za globalne lance snabdevanja.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić