Izgleda da cena bitkoina ponovo raste. Prema CoinMarketCap-u cena glavne digitalne valute je skočila sa 618 dolara ranije u utorak 11. oktobra na 633 dolara tri sata kasnije, a razlika je 2,5%.

Rast cene može imati veze sa padom vrednosti kineskog juana koji je na najnižem nivou u poslednjih šest godina bio u ponedeljak ujutro 10. oktobra, posle jednonedeljnog praznika. Neki posmatrači u Kini se pitaju da li su znaci slabljenja juana, prouzrokovani praznikom, signal Pekingu da vrate juan na put spore depresijacije nakon septembarskog čvrstog kursa.

Prikaz Coinmarketcap-a je u skladu sa ilustracijama o trgovini na Trading View-u koji prikazuje promet na BTC/CNY grafikonu koji pokazuje kretanje sa 4150 juana za jedan bitkoin na 4260 juana za jedan bitkoin između 5 sati pre podne i 6 sati pre podne, što predstavlja povećanje od 2,7%.

Ovakav skok se desio samo dva puta -nedavno između juna i jula 2016. godine neposredno pre napada na Bitfinex i između novembra 2013. i januara 2014. godine.

Juan uključen u SPV (Specijalna prava vučenja) korpu

Uključivanje kineskog juana u SPV korpu 1. oktobra 2016., nakon ispunjavanja postojećih kriterijuma i odobrenja od strane Izvršnog odbora MMF-a u novembru 2015. godine, određen je njegov udeo u SPV korpi na osnovu usvojene MMF-ove formule. Kineski juan je treći po udelu u korpi, ispred njega su američki dolar i evro, a iza njega japanski jen i britanska funta.

Američki dolar ima udeo od 41,73%, evro 30,93%, kineski juan 10,92%, japanski jen 8,33% i funta 8,09%.

Udeo u korpi od 1. oktobra ove godine je izračunat na osnovu: vrednosti izvoza u valuti izdavaoca, kombinovanih finansijskih indikatora koji obuhvataju službene rezerve koje glase na valutnu članicu (ili monetarnu uniju), a drže se kod drugih monetarnih vlasti koje nisu izdavači relevantne valute, deviznog prometa u valuti i sume neizmirenih obaveza međunarodne banke i međunarodnih dužničkih hartija od vrednosti iskazanih u relevantnoj valuti.

Sa uspostavljenim zahvatom u globalnom kontekstu, depresijacija juana podstiče rast cene bitkoina, istina minimalno. Taj trend može da se nastavi, ako se pokaže tačnim izveštaj Goldman Sachs grupe koji upozorava da sve veći odliv juana iz zemlje u odnosu na odliv dolara.