Kineski trgovci koriste virtuelne privatne mreže (VPN) kao glavno sredstvo kako bi zaobišli vladin akcioni napad na trgovinu kriptovalutama, izveštava lokalni medij South China Morning Post (SCMP) 8. septembra.

Prema SCMP-u, referentni izveštaji iz Shanghai Securities Times-a, trgovci su počeli da koriste teter (USDT) kao sredstvo za ulazak i izlazak iz kripto tržišta.

U kombinaciji sa VPN-om, dva trgovca mogu da koriste platformu za razmenu koja se evidentno registrovala izvan Kine kao posrednika da zameni kriptovalutu u fiat i obrnuto.

"Dva pojedinci koji su završili proceduru ‘znati-vašeg-klijenta’ (KYC) sa menjačnicom bi zamenili fiat u teter", i dalje se navodi u publikaciji:

"Menjačnica igra ulogu ovlašćenog za takve poslove i spremna je da presudi u slučajevima neuspelih poslova ili transakcija koje nisu poštovani."

Okrug u Pekingu prošlog meseca je ubrzao opštu zabranu razmene kritpovaluta, tražeći na lokalnom nivou zabranu za preko 120 sajtova platformi koje pokušavaju da služe potencijalnim domaćim potrošačima.

“Ovo je usmereno na gomilu manjih menjačnica koje su tvrdile da su strani entiteti, ali zapravo rade u Kini, tvrdeći da su svoje poslove prenele na kineske kompanije", navodi Terens Cang iz TideBit-a.

Istovremeno, Post napominje da trenutno ne postoji uspešna šema koja bi mogla da blokira VPN, omogućavajući pametnijim trgovcima da zadrže pristup zabranjenim onlajn resursima.

Kineski trgovci su se bavili različitim načinima kripto trgovanja, pošto su vlasti počele sa zabranama još u septembru 2017. godine, izveštava Cointelegraph.

Kineske platforme su prebacile svoja poslovanja u Hong Kong, a trgovci se oslanjaju na trgovinu bez posrednika, ali pitanje još koliko dugo, pošto je kineska Vlada odlučila da stane na put i takvom obliku trgovanja.


 

Pripremio: Nikola Tasić