Broj blokčein firmi u Švajcarskoj i Lihtenštajnu nastavlja da raste, prema istraživanju koje je sprovela švajcarska kripto investiciona firma CV VC, izveštava Cointelegraph na nemačkom 24. januara.

Prema izveštaju, kripto i blokčein firme nastavljaju da se pojavljuju u regionu urpkos trenutnom opadajućem tržištu, koji su neki nazvali “kripto zimom”. CV VC navodi da se krajem decembra 2018. godine, 750 kompanija koje koristi tehnologiju distribuiranog registra (DLT) nalazi u Švajcarskoj i Lihtenšajnu. Ovo je navodno povećanje od 20% u poslednjih godinu dana, uključujući i 121 novih kompanija koji se priključuju sektoru.

Među novim kompanijama u regionu su i četiri takozvana “jednoroga” - startapovi vredni preko milijardu dolara: Bitmain, Cardano, Dfinity Foundation i itirijum. Ove kompanije, koje spadaju među 50 vodećih kompanija u “kripto dolini” čine petinu globalnog kripto tržišta, prema CV VC-u.

Ističući povećan broj kompanija u regionu, u izveštaju se navodi da je nedavni pad cena kripta smanjio tržišnu vrednost 50 vodećih blokčein kompanija u Švajcarskoj i Lihtenštajnu sa 44 milijardi dolara na 20 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2018. godine, što je smanjenje od 55%.

Vodećih 50 kompanija koje se spominju u istraživanju navodno zapošljavaju oko 480 ljudi u regionu. Sve u svemu, sektor zapošljava oko 3.300 ljudi, od kojih većina radi u Cugu i Cirihu.

Vlade Švajcarske i Lihtenštajna bile su aktivne u pružanju podrške blokčein i kripto sektoru. Početkom 2018. godine, premijer Lihtenštajna Adrian Hasler je najavio uvođenje novog zakonodavstva kojim bi se regulisali poslovni modeli blokčeina kao i blokčein sistemi.

Nacrt zakona je izrađen tako da se poslovni modeli zasnovani na blokčein tehnologiju mogu integrisati na način koji osigurava pravnu i regulativnu sigurnost za poslovna lica i klijente.

Dok je švajcarski ministar finansija u decembru 2018. godine odbacio ideju zakona koji se odnosi na blokčein, on smatra da se postojeći zakoni mogu prilagoditi kako bi se osigurala dovoljna pravna sigurnost za kompanije koje posluju u blokčein i kripto sektoru. Vlada očekuje da će 2019. godine predložiti izmene šest zakona, uključujući Građanski zakon i Zakon o stečaju.

 

Pripremio: Marko Mihajlović