Četvrtog avgusta je došlo do vrtoglavog pada na kripto tržištima, pri čemu je bitkoin izgubio gotovo 500 dolara u proteklih par sati pre pisanja ovog članka i njegova vrednost je pala ispod 7.000 dolara, a takođe su svih top deset novčića (po tržišnoj kapitalizaciji) zabeležili padove kako pokazuju podaci sa Coin360.

Market visualization from Coin360

Vizuelizacija tržišta sa Coin360

U vreme pisanja ovog članka cena bitkoina je oko 7.028 dolara, što je gotovo pad od 500 dolara samo u toku ovog dana i dolazak na brojku koja nije viđena još od 17. jula. Vodeća kriptovaluta je zabeležila najnižu dnevnu vrednost od 6.980 dolara, dok su neki kripto analitičari napomenuli da postoji kratkoročna kritična podrška na naviou od 6.800 dolara. Bitkoin je izgubio gotovo 7% samo u toku jednog dana dok je na nedeljnom nivou zabeležen gubitak od 15%, a na mesečnom nivou se još uvek beleži dobitak od 5%.

Bitcoin’s 7-day price chart

Grafikon cene bitkoina za prethodnih sedam dana. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum je zabeležio prilično manji pad izražen na dnevnom nivou, nešto preko 2% gubitka vrednosti u periodu od 24 časa, a u vreme pisanja članka njegova vrednost je oko 404 dolara. Altkoinova vrednost je bila prilično varljiva protekle nedelje, jer je od 29. jula zabeležila oštriji gubitak vrednosti, odnosno od kada je itirijum pao sa 470 dolara do današnjih 404 dolara. Na nedeljnoim nivou, itirijum je izgubio oko 13% dok na mesečnom nivou beleži pad vrednosti od 15%.

Ethereum’s 7-day price chart

Grafikon cene itirijuma za prethodnih sedam dana. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listima CoinMarketCap-a, nijedna od top deset kriptovaluta nije u zelenom (rastu) do vremena pisanja članka.

Primajući veći udarac od bitkoina, Stellar (XLM) i IOTA (MIOTA) su zabeležili padove od oko  9% i 10% u toku dana. U vreme pisanja članka, stelarova vrednost je oko 0,24 dolara dok je IOTA oko 0,84 dolara.

Među top dvadeset koina po tržišnoj kapitalizaciji, itirijum klasik (ETC) je najveć dobitnik, zabeležio je rast preko 9% svoje vrednosti u protekla 24 časa i njegova vrednost do vremena pisanja članka je oko 16 dolara. Solidan rast vrednosti altkoin beleži od trećeg avgusta, verovatno zbog vesti o listingu na velikoj američkoj kripto berzi Coinbase-u. Od tada koinom se trguje najviše u uskom opsegu  do danas, i izgleda da je koin poprilično imun na velike gubitke koje beleže kripto tržišta.

Ethereum Classic’s 24-hour price chart

Grafikon cene itirijum klasika. Izvor: Coinmarketcap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je pala na oko 253 milijarde dolara - nešto preko 13 milijardi u prethodnih par sati od vremena pisanja ovog članka. Zabeležen je pad od oko 50 milijardi dolara u odnosu na veći rast tržišta koji je zabeležen 26. jula kada je ukupna tržišna kapitalizacija iznosila 303,7 milijardi dolara.

1-day chart of the total market capitalization

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta sa Coinmarketcap-a

Padovi koje beleže kripto tržišta su u potpunom kontrastu sa jučerašnjim važnim vestima da Intercontinetal berza (ICE) - operater 23 vodeće globalne berze, uključujući i Njujorkšku berzu (NYSE) - planira stvaranje globalnog ekosistema za digitalna sredstva koja bi pokrila spektar od federalno regulisanih tržišta i skladištenja do potreba trgovaca i potrošača.

ICE planira da pokrene fizičko-uručene bitkoin fjučers ugovore novembra ove godine, koji su različiti od onih koji su trenutno ponuđeni od strane CME-a i CBOE-a i koji se u krajnjoj liniji obračunavaju u fiat valutama.

Starbucks i Microsoft planiraju novi poduhvat, nazvan "Bakkt", koji će započeti sa pružanjem bitkoin-fiat konverzije za potrošače koji žele da kupuju svakodnevno robu putem kripta.

ICE otrkiva da je Bakkt najavljen od strane Brajan Kelija (CNBC) koji je naveo da je ovo "najvažnija i najveća vest za bitkoin ove godine" , dodajuće da je sada dobra "prilika za ulazak" za investitore pre predstojeće institualizacije kripta.


 

Pripremio: Bojan Zečević