Šef odseka za investicije Dojč banke Markus Miler je predložio da bi "propisi" koje će legitimisati kripto investicije mogli da se pojave u roku od "pet do deset godina".

U intervjuu za Blumberg u ponedeljak 29. januara, Miler je upozorio sve one koji bi da ulažu u kriptovalute osim one koji "špekulativno investiraju".

"Kada se stvori odogvarajuća sigurnost i poverenje, kriptovalute mogu biti okarakterisane i procenjene kao klasa imovine", predviđa Miler.

"Moguće je da će neophodni propisi postojati za pet do deset godina."

Dojč banka tradicionalno zauzima pesimistički pogled ka kriptovalutama kako cene rastu, upozorivši u decembru da je veliki pad bitkoina bio "odbačen kao manji problem" od strane finansijskog tržišta.

Masao Muraki, analitičar u Dojč banci, je sredinom januara napomenuo da nedostatak volatilnosti u tradicionalnim akcijama je izazvalo interesovanje investitora za rizičnu imovinu poput bitkoina.

"Sada, sve veći broj institunacionalnih investitora gleda na kriptovalute kao na rizičnu investiticiju kojoj je teško proceniti održivost cene", navodi Muraki.

Nemačka nastavlja da zaostaje u tretmanu kritpovaluta na potrošačkom nivou, pružajući potpun kontrast inicijativama u drugim zemljama, poput susedne Švajcarske.

Ranije ovog meseca, direktor centralne banke Nemačke je bez obzira na to isključio komentare zastupnika Velike Britanije i SAD-a na Svetskom ekonomskom forumu 2018 da bi regulacija kriptovaluta trebalo da bude zajednički međunarodni napor.


 

Pripremio: Bojan Zečević