Ogranak Nemačke berze zadužen za tržište preduzetnog kapitala (VC) je sklopio novo partnerstvo kako bi omogućio institucionalnim investitorima da dobiju odobrenje za digitalne hartije od vrijednosti.

Nemačka berza za regulisane digitalne hartije od vrednosti

U saopštenju za medije 30. oktobra, Preduzetnička mreža Nemačke berze (DBVN) je potvrdila ugovor sa lokalnom finteh kompanijom Cashlink.

Od sada će investitori sa DBVN moći da kompletiraju proces finansiranja u potpunosti digitalno koristeći alate zasnovane na takozvanoj tehnologiji distribuiranog registra ili DLT.

Digitalne hartije od vrednosti automatski će imati istu zakonsku garanciju kao i redovna ponuda Nemačke berze.

„Sa ovom novom ponudom našeg partnera, u stanju smo da pojednostavimo proces prikupljanja kapitala za startapove na našoj mreži i to sve u okviru postojećeg regulatornog okvira“, prokomentarisao je direktor DBVN-a Piter Frik u saopštenju za javnost.

Nemačka nastavlja sa blokčein inovacijama

Prošle nedelje je Nemačka berza završila probni period poravnanja tokenizovanih hartija od vrednosti kod nemačke bankarske institucije Commerzbank.

"Digitalne hartije od vrednosti koriste se u različite svrhe, na primer, kao alternativa redovnom finansiranju preduzeća, kao vlasništvo nad digitalnim akcijama zaposlenih, kao digitalno predstavljanje preduzetnih fondova ili za finansiranje neevropskih investitora", dodao je Mihael Dutlinger, izvršni direktor Cashlink-a.

Nemačka polako stiče prednost na polju regulacije blokčeina i kriptovaluta, nakon što je provela godine usvajajući antiinflatornu politiku koja je usporila inovacije u oba sektora.