Malteška državna agencija koja podržava razvoj poslovanja, Malta Enterprise, potpisala je memorandum o razumevanju sa Blockchain-as-a-Service uslužnom firmom T-Systems, objavila je 30. oktobra matična kompanija Dojč Telekom. 

Dojč Telekom je krajem prošlog meseca lansirao Blokčein ekosistem (GBE), kako je izvestio Cointelegraph na nemačkom. Sada će malteška agencija postati prvi partner kompanije T-Systems koji će dobiti pristup GBE-u, a koji se, kako se izveštava, može koristiti za praćenje lanca vrednosti proizvoda od sirovina do isporuke zajedno sa drugim alatima koji mogu olakšati razvoj blokčeina.

Malteško telo za digitalnu inovaciju će sertifikovati GBE kompanija T-Systemsa

Saradnja takođe uključuje planirani tehnološki akcelerator pod nazivom Malta Innovation Hub koji će takođe podržati razvoj na Itirijumu, Hajperledžeru i R3-evoj Kordi, kao i pružanje podrške za validator servisa za testiranje projekata i reviziju.

Izvršni direktor Malte Enterprise-a Kurt Faruđia je prokomentarisao:

„Ova saradnja sa T-Systems pružiće dalju konkurentsku prednost u odnosu na ostale jurisdikcije, istovremeno dodajući više vrednosti već uspostavljenom blokčein ekosistemu. [...] Kompanije koje koriste GBE-ove usluge T-Systemsa imaće sertifikat za svoj projekat od strane Malteškog tela za digitalnu inovaciju."

Malta se pozicionira kao globalni blokčein hab, kao što je Cointelegraph ilustrovao u posebnom dokumentarcu.

U međuvremenu, ostrvska država nastavlja da privlači kripto poslovanja, dok je Malteško telo za finansijske usluge nedavno primilo zahteve od 21 berze kriptovaluta tražeći licencu na osnovu Zakona o virtuelnim finansijskim sredstvima.