Kompanije koje su želele da prikupe novac za razvoj svojih projekata u kripto obliku, tradicionalno su to radile putem ICO projekata. Sada se pojavio još jedan trend za one koji žele da to učine – hard fork.

Nije striktno fork

Fork u najužem smislu podrazumeva promenu u protokolu kriptovaluta što rezultira starim verzijama i novom verzijom. Razvojni tim kriptovalute nema stvarnu novčanu prednost, pošto primenje samo promenu u protokolu. Nosioci originalne kriptovalute (npr. bitkoin) zadržavaju novčiće na obe grane (lanca) i mogu ih potrošiti kako oni žele.

Ovo je istina u slučaju bitkoin keša, pravog forka bitkoina sa velikim blokovima. Iako su programeri povećali veličinu bloka, oni nisu imali monetarne koristi od stvaranja bitkoin keša. Međutim, ostali forkovi kao što je bitkoin gold imaju element unapred izrudarenih novčića. Programeri započinju sa bitkoin blokčeinom u određenom trenutku, ali onda izrudare određeni broj blokova za sebe.

Prednosti - uspostavljena baze korisnika

Prednosti izvršavanja podele postojeće kriptovalute jeste što ste nasledili uspostavljenu bazu korisnika. Korisnici ne moraju da učine bilo šta da zahtevaju svoje novčiće. Ovo može biti mač sa dve oštrice ako se ovi korisnici odluče za deponovanje svojih "slobodnih" novčića. Za programere koji su zainteresovani za prikupljanje novca kroz kombinaciju “primajna” i forka, to može biti katastrofa. Cena njihovih izrudarenih novčića bi išla na nulu. Za ideološki čiste forkovo nije važno. Tržište određuje relativnu vrednost svojih novčića i zatim nastavlja da ga promoviše.

Regulatorna tela bi trebalo da imaju nekoliko zamerki

ICO su napadnuti od regulatora širom sveta jer prikupljaju sredstva od investitora bez ikakvih zaštitnih mera. S obzirom na to da su hard-forkovi zapravo besplatna distribucija tokena, regulatorni organi bi trebalo da budu konstruktivniji. Naravno, investitori i dalje mogu izgubiti novac ako kupe ove novčiće na berzama, a onda se cene uruši.

Regulatorna tela bi bili više zabrinuti zbog nesigurnih operatera koji prikupljaju novac preko ICO projekata i nestaju. Komisija za hartije od vrednosti je preduzela akciju protiv više ICO projekata, tvrdeći da su njihovi tokeni se se konstituisali kao hartije od vrednosti. Druge zemlje kao što je Južna Koreja takođe su ozbiljno regulisale ICO projekte, dok ostavljaju samo kriptovalutu.

Puno lica bitkoina

Kada imate izbor da forkujete bilo koju kriptovalutu, ima smisla da odaberete onu sa najvećom korisničkom bazom i najvećom tržišnom kapitalizacijom. Uspeh Bitkoin Keša izazvao je mnoge nove imitacije - Bitkoin Gold, Bitkoin Silver, Bitkoin Dajmond i Super Bitkoin. Imitacija je možda najbolji oblik laskanja, ali Bitkoinu svakako ne treba toliko forkova. Problem će se samo pogoršati ako se cena bitkoina povećava i imitatori žele da imaju koristi od brenda bitkoin.

 

Pripremio: Nikola Mosurović