Dva vodeća igrača iz industrije dijamanata su se složila da rade sa blokčein startapom, D1 Mint Limited, kako bi tokenizovali dijamante, navodi se u izveštaju Cointelegraph-a.

D1 Mint Limited, tvorac D1 novčića, kripto imovine iza koje stoji vrednost dijamanata, potpisao je prvi ugovor za kupovinu 1500 dijamanata, u vrednosti od 20 miliona dolara, od starog svetskog proizvođača - KGK Diamonds-a. Sirovi dijamanti su obezbeđeni od strane najveće svetske kompanije za rudarenje dijamanata, Alrosa.

Aleksej Čekunkov, član upravnog odbora kompanije Alrosa, rekao je da kompanija veruje da blokčein inovacija može da promeni dragocenu industriju dijamanata, tako što će pretvoriti prirodne dijamante u klasu investicione imovine, sa većom privlačnošću za “različite investicione grupe, što bi doprinelo većoj potražnji”.

Industrija dijamanata je u stagnaciji što se tiče potražnje od strane trgovaca na malo, sa potrošnjom na dijamantski nakit, koja ostaje ista i iznosi oko 80 milijardi dolara na godišnjem nivou, još od 2014. godine, prema istraživanju De Beers-a.

D1 koristi algoritam za određivanje cene po kojoj kripto investitori mogu da zamene svoje tokene za odabrane dijamante iz svoje zalihe dijamanata, u bilo kom trenutku, koristeći novu tehnologiju kako bi preveli tradicionalne parametre za određivanje vrednosti, kao što su oblik, broj karata, vrsta sečenja i jasnoća dijamanata.

Pored toga što će proširiti interes investitora, dijamantska industrija koristiće blokčein kako bi postigla transparentnost u lancu snabdevanja dragim kamenjem. Ranije ovog meseca, globalni dijamantski gigant, Dee Beers, je uspešno iskoristio blokčein tehnologiju, kako bi pratio 100 dijamanata od rudnika do prodavca. Kompanija je rekla da blokčein može da se iskoristi za osiguravanje poverenja javnosti u poreklo dijamanata i da se izbegne sumnja da li je u pitanju "krvavi" dijamant.

Takođe ovog proleća, IBM se udružio sa liderima iz industrije zlata i dijamanata kako bi razvili blokčein mrežu koja bi pratila poreklo nastanka plemenitih metala.


 

Pripremio: Stefan Kostić