Kompanija za digitalna plaćanja u Velikoj Britaniji, Electroneum, najavila je lansiranje pametnog telefona koji će imati mogućnost rudarenja kriptovaluta, navodi se u saopštenju objavljenom 25. februara.

Novi uređaj kompanije Electroneum, pod nazivom M1, uključuje tehnologiju klaud za rudarenje, koja omogućava korisnicima da rudare kriptovalutu firme, Electroneum (ETN) u zamenu za korišćenje pametnog telefona.

Po ceni od samo 80 dolara, Electroneumov M1 telefon omogućava korisnicima da rudare  ETD kroz aplikaciju direktno sa svojih uređaja, koja je navodno dostupna u oflajn modu.

Rudarena kriptovaluta se može koristiti prilikom plaćanje za kupovinu, onlajn usluge kao i za mobilne nadogradnje podataka, navodi se u saopštenju za medije.

ETN se trenutno nalazi na 63. mestu prema tržišnoj kapitalizaciji, u iznosu od 63,2 miliona dolara. Koin se trenutno trguje na 0,007 dolara, što je pad od 4 posto u posljednja 24 sata.

ETN year-to-date price chart

Izvor: Coinmarketcap

Prethodno, Samsung je saopštio da će novi Galaxi S10 telefon imati skladište za privatne ključeve kriptovaluta kako bi omogućio mobilne usluge koje koriste blokčein tehnologiju.

Kako je danas saopštio Cointelegraph, blokčein pametni telefon Exodus, razvijen od strane HTC giganta, objavio je da se udružio sa Opera pretraživačem i dodao podršku za više DApp-ova.

 

Pripremila: Majda Petrović