Platforma za digitalne hartije od vrednosti, Securitize, pridružio se IBM-u u njegovom blokčein “Accelerator” programu, saopštava Forbs 21. januara.

Prema Forbsu, izvršni direktor Securitize-a Karlos Domingo izjavio je da je cilj kompanije da stvori platformu za emitovanje duga koristeći blokčein tehnologiju. Domingo dalje izjavljuje:

“...nadamo se da ćemo modernizovati tržište korporativnog duga od 82 biliona dolara - koje je trenutno ispunjeno neefikasnošću i visokim naknadama - uz pomoć blokčein tehnologije.”

Accelerator program će navodno trajati tri meseca i završiće se sa prezentacijom i demonstracijom platforme Securitize-a. Program uključuje radionicu za blokčein arhitekturu i konsultacije sa IBM-om i drugim mentorima. Domingo je takođe naveo da kompanija planira da integriše Hyperledger kako bi dizajnirao produkte i emitovao dugove na blokčeinu.

U novembru 2018. godine, IBM i Univerzitet Kolumbije najavili su dva blokčein accelerator programa koji imaju za cilj da pomognu startapovima u kripto prostoru. Programi formiraju Kolumbija-IBM centar za blokčein i transparentnost podataka, zajednički centar za inovacije koji je osnovan od strane vodeće tehnološke Ivy League škole u leto 2018. godine.

Blokčein tehnologija je ranije predložena kao sredstvo kojim finansijske organizacije mogu da se bore protiv “lošeg duga”. U svojoj knjizi Blockchain Revolution iz 2016. godine, Aleks Tepskot je primetio da su prevare sa kreditima među vodećim uzrocima “lošeg duga”.

Tepskot je predložio da u budućnosti u kojoj svi zajmoprimci čuvaju svoje lične karte u decentralizovanoj bazi podataka, prevare sa kreditima će postati stvar prošlosti.

 

Pripremio: Marko Mihajlović