Čini se da su velike konsultantske kompanije konačno postale svesne velikih promena trendova u finansijskom sektoru prouzrokovanih tehnološkim inovacijama. Članak u Deloitte University Press, koji su napisali Dejvid Šacki i Kreg Muraskin pod nazivom “Beyond Bitcoin - Blockchain is coming to disrupt your industry” se uglavnom bavi već poznatim stvarima.

“Ako ne pratite razvoj blockchain tehnologije, trebalo bi da počnete. Tehnologija ja mlada i veoma se brzo menja, barem još nekoliko godina neće postati mejnstrim. Ipak, da biste izbegli neprijatna iznenađenja i propuštene šanse, treba da obratite pažnju na blockchain, jer on će promeniti i posao kojim se vi bavite.”

Prema autorima, oni koji ne prate blockchain i ne razmišljaju o njegovoj primeni u poslu kojim se bave bi trebalo dobro da preispitaju taj svoj stav.

Ernst & Young, još jedna jaka konsultantska grupa, upozorila je banke da se suočavaju sa ozbiljnom konkurencijom u vidu Bitkoina, i onlajn platnih sistema kao što su PayPal-a i Nutmeg. “Čak i ako se pokaže da je ovo samo kratkoročni trend, on svejedno predstavlja ozbiljnu opasnost za banke,“ izjavio je Imran Gulamhuseinvala, šef fintech sektora u Ernst & Young.

Da li su ovi konsultanti naoružani dovoljnom količinom znanja o Bitkoinu da bi mogli da pomognu bankama i drugim finansijskim institucijama da se prilagode promenama? “Oni se bave time samo zato što se plaše da će nešto propustiti. Ne verujem da imaju dovoljno praktičnog znanja,“ smatra Alireza Beikverdi, suosnivač kompanije Bitholla.

Reč “Bitkoin” se u Dilojtovom tekstu koristi vrlo retko, za razliku od reči “blockchain”. Ali to je u skladu sa standardnom retorikom banaka i vlada koje se trude da reč “Bitkoin” koriste samo u negativnom kontekstu.“