Pavel Lernera, izvršnog direktora kripto berze EXMO, kidnapovale su "nepoznate osobe" u Kijevu, saopštava ukrajinska veb stranica Publika. Prema njihovim izvorima, Lerner je otet dok je napuštao svoju kancelariju u centru grada i odvezen u crnom Mercedes-Benzu.

Trenutno su u toku višestruke istrage kako bi se utvrdilo zašto i od strane koga je Lerner kidnapovan.

Prema navodima iz Strana.ua, Lerner je državljanin Rusije koji ima boravišnu dozvolu u Poljskoj i učestvuje u velikom broju kripto/blokčein startapova u Ukrajini. Lernerova ‘Facebook’ stranica otkriva da je iz Kurska, Rusija. EXMO-va lokacija navodi da je kompanija smeštena u Polgejtu, Engleska.

Predstavnici EXMO-a su izjavili lokalnom kripto časopisu ForkLog da taj incident nije uticao na funkcionisanje kompanije i da podaci korisnika nisu ni na koji način bili ugroženi:

“Radimo sve što je moguće da što pre pronađemo Pavla Lernera. Svaka informacija u vezi sa  njegovim nestankom je veoma važna. Uprkos situaciji, berza radi kao i obično. Takođe, želimo naglasiti da priroda Pavelovog posla u EXMO-u ne pretpostavlja pristup ni skladištima niti bilo kakvim ličnim podacima korisnika. Svi korisnici sredstava su apsolutno sigurni.”

U drugim vestima iz Ukrajine, ranije ovog meseca u Odesi, ForkLog je izvestio da su i njhovu kancelariju i stan izvršnog direktora napadali pripadnici ukrajinske bezbednosne službe. Napad je kulminirao u zapleni opreme, uključujući i one na kojima su držani lični i korporativni kriptovalutni fondovi.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić