Serđo Ermoti, izvršni direktor švajcarskog bankarskog giganta UBS, izjavio je za CNBC da on veruje da će blokčein tehnologija "verovatno preoblikovati" način na koji banke posluju. UBS je već dosta uložio u novu tehnologiju, partnerstvo u Batavia projektu sa IBM-om, Bank of Montreal i drugima.

Izjava nije iznenađujuća, jer su kompanije i institucije požurile sa korišćenjem blokčeinovog sistema u srvhu povećanja efikasnosti i smanjenja troškova. Prema Ermotiju:

"Naša strategija ovde je veoma jednostavna. Pokušavamo pokrenuti i dobiti što više drugih finansijskih institucija i klijenata u timove kao što su trgovinska finansiranja sa drugim bankama i IBM je bio veoma uspešan poduhvat..(omogućujući bankama da) posluju i deluju na jeftinijem i efikasnijem nivou."

Blokčein “IN”, bitkoin “OUT”

Iako uzbuđen zbog mogućnosti koje blokčein tehnologija poseduje za unapređenje bankarskog sektora, stav direktora prema bitkoinu baš i nije bio  afirmativan. Ipak, pre nego da zauzme tvrđi anti-bitkoin stav poput svog kolege iz JP Morgan Chase-a, Ermoti je jednostavno otpisao bitkoin govoreći:

"Ne nužno kriptovalute, mislim da je to potrebno definisati, ali verujem da postoji budućnost za blokčein tehnologiju, a ona (blokčein tehnologija) će igrati veliku ulogu u promeni i preoblikovanju našeg sektora."

 

Pripremio: Bojan Zečević