Disney je open source-ovao svoj blokčein Dragonchain. Korporacija je Dragonchain reklamirala kao javno-privatni blokčein za animirane likove crtanih filmova – Miki Maus, Paja Patak, Pluton…

Disney i blokčein zvuče kao čudan spoj, ali kompanija Disney je uvek bila za korišćenje najnovije tehnologije. Primera radi, u Disney World centrima u upotrebi su MagicBands narukvice koje se mogu koristiti samo u tematskim parkovima, za otključavanje hotelskih vrata, kupovinu namirnica itd. U svetu u kom su novije generacije povezane sa tehnologijom, držati korak sa novim stvarima je neophodno.

Ovo nije prvo poigravanje Disey-a sa blokčeinom, jer Disney je sproveo blokčein venčanje još u 2014.

Šta je Dragonchain?

Dragonchain je bio dostupan za javnost 2.10.2016.

Dragonchain je u stvari još jedan blokčein koji pomaže u čuvanju podataka i transakcija.

Disney je objavio dokument koji sadrži detalje o arhitekturi Dragonchain-a.

Viševalutni blokčein

Disney je smislio viševalutni blokčein.  To je verovatno najzanimljiviji deo priče. U nacrtu arhitekture Dragonchain-a, napisano je: “Ova arhitektura je sposobna da podrži više valuta. Nod može odrediti valutu i podržati njeno korišćenje.  Na mreži istovremeno može biti u upotrebi više valuta.”

Budući da je Dragonchain viševalutni, on može pomoći da Disney naplati svoje proizvode i usluge u različitim valutama stranim turistima u svojim parkovima.

Disney-ev potez pomaže usvajanju blokčeina

Zbog čega se kompanija poput Disney-a upušta u blokčein projekat? Šta je primena? Jedna mogućnost je da Disney želi da prati poene dok korisnici igraju igre u Disney Park-ovima.

Druga mogućnost je da Disney uvodi tokene kao oblik sopstvene valute koju je moguće lako koristiti u njihovim objektima. U svakom slučaju, pomoću blokčeina transakcije će biti brže i sigurnije.

Bitkoin i blokčein menjaju svet u ovom trenutku. Sve više kompanija istražuje načine da iskoriste tehnoogiju koja se bazira na blokčeinu. Disney nije izuzetak.