Američki ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomske nauke Milton Fridman je predvideo pojavu digitalnih valuta, kao što je bitkoin, 1999. godine.

Fridman je u svojoj tvrdnji rekao da će se u bliskoj budućnosti razviti pouzdan i diskretan metod transfera finansijskih instrumenata na Internetu.

U intervjuu koji je dao Nacionalnoj uniji poreskih obveznika 1999. godine, Fridman je naveo:

“Jedna stvar koja nedostaje, ali će uskoro biti razvijena, je pouzdana e-gotovina. Metod u kojem se kupuje na Internetu tako što prenesete sredstva od  A do B, tako što A ne poznaje B i B ne poznaje A. Metod u kojem ja mogu da platim račun od 20 dolara i da ne postoji evidencija o tome ko je uplatio, ali možete dobiti evidenciju o uplati bez da znate ko sam ja. Takva stvar će se razviti na Internetu.”

Uloga bitkoina u ekonomiji

Fridman se smatra jednim od najuticajnijih ekonomista i mislilaca 20. veka. Kao neko ko je bio na čelu Čikaške škole ekonomije, bio je jak zagovornik ekonomskih sloboda, slobodnog tržišta i slobodnog preduzetništva.

Fridman je studirao na Ratgers Univerzitetu, gde se specijalizovao za matematiku i ekonomiju. Diplomirao je 1932. Međutim, tokom njegovog školovanja najveći uticaj na njega su ostavili profesori ekonomije Artur Brns i Homer Džons.

Tokom šezdesetih, Fridman se snažno suprotstavio kejnsijanskim ekonomskim politikama američke vlade. Bitkoin je digitalni sistem plaćanja i kriptovaluta koji je pokrenut kao softverski slobodan kod 2009. godine.

Smatra se prvom decentralizovanom digitalnom valutom u svetu jer funkcioniše bez centralizovanog skladišta, odnosno jednog administratora.

Na osnovu studije objavljene na Univerzitetu Kembridž 2017. godine, postoji između 2,9 i 5,8 miliona korisnika novčanika za kriptovalute širom sveta. Većina korisnika navodno koristi bitkoin.