Na vrhuncu tehnološkog balona, dodavanje prefiksa “e” ili sufiksa “.com” rezultovalo je višestrukim porastom vrednosti kompanije.

‘On-line Plc’ ili ‘On-line Blockchain Plc’?

On-line Plc je mala, neobična kompanija u Velikoj Britaniji koja je registrovana u Londonu od 1996. godine. Kompanija je započela kao holding kompanija za grupu koja je razvila multiplejer računarske igre za internet i postepeno se transformisala u tehnološku investicijsku kompanija.

Kompanija je 26.10.2017. objavila nameru da promeni svoje ime iz On-line Plc u On-line Blockchain Plc. Kompanija je izjavila da je već neko vreme radila kako bi obezbedila sisteme za podršku uvođenja blokčein tehnologije u čitav niz aplikacija.

Odluka kompanije da promeni svoje ime obezbedila je povećanje cene akcija, što je rezultiralo da kompanija u četvrtak dobija 19%. Ovo se pokazalo prilično beznačajnim u poređenju sa onim što se desilo u petak. Cena akcije kompanije povećana je za 400% od 17p prethodnog dana do 84p. Akcije su zatvorile dan na 46.50 poena, što je povećanje od 173% u odnosu na prethodni dan. Obim trgovanja u petak je višestruko veći od godišnjeg obima trgovanja društva.

Riot Blockchain

On-line Blockchain Plc nije jedini primer gdje su investitori nagradili kompaniju za promenu svog imena. Kada je biotehnološka kompanija promenila ime iz Bioptix Inc u Riot Blockchain, njene akcije su porasle za 17%. To je bilo uz gotovo 100% dobiti koju su imali u danima koji su doveli do objavljivanja. Nije važno što je Bioptix Inc prethodno bio proizvođač dijagnostičkih mašina.

Remembering Pets.com

Pets.com je jedan od klasičnih primera dot-com investicijske manije. Preduzeće, osnovano avgusta 1998. godine, postalo je poznato kroz marketinšku kampanju visokog profila. Na Super Bolu 2000., Pets.com je platio milione za kupovinu reklamnih spotova. Iako je kompanija povećala svoju prodaju kroz svoju marketinšku kampanju, ona nije imala održiv poslovni model i potrošila mnogo više na oglašavanje nego što je ostvarila u prihodima. Uprkos tome, kompanija je uspela da prikupi 82 miliona dolara u IPO (inicijalna javna ponuda) početkom 2000. godine. Njegovi slabi temelji doveli su do toga da se kompanija srušila u novembru 2000. samo nekoliko godina nakon što je osnovana. Ovo je rezultiralo uništavanjem uloženog kapitala od 300 miliona dolara, uključujući novac koji je kompanija pokrenula u svom IPO projektu.

Dok se rast vrednosti i nakon toga i pad bitkoina možda neće odvijati kao kod dot-com krize, zabrinjavajuće je iracionalno ponasanje investitora. Mnogobrojne kompanije bez dobrog biznis modela su sakupljale milione dolara kroz ICO projekte. Puko dodavanje reči blokčein imenu kompanije izgleda da privlači investitore. Možda je vreme da investitori pogledaju kriptovalute iz drugog ugla, bez prevelikih strasti.

 

Pripremio: Nikola Mosurović