Finansijski zakonodavci u Kanadi su podržali digitalne valute i aktivnosti vezane za ICO projekte. Među zakonodavcima se ističe Komisija za hartije od vrednosti Kvebeka (AMF) koja namerava da pruži šansu blokčeinu u svakodnevnoj upotrebi.

Svoju podršku ICO projektima, Komisija za hartije od vrednosti Kvebeka je prodaju novčića koju sprovodi Impak Finance, društveno odgovorno preduzeće koje pomaže startap projektima, ocenila kao sigurnu. Kompanija je uvrštena u zakonodavni sendboks (virtuelni prostor u kojem se novi ili neprovereni softver ili kod mogu bezbedno pokrenuti).

Komisija za hartije od vrednosti je oslobodila Impak Finance nekih od zahteva (koji su inače neophodni radi zaštite korisnika) kako bi se ICO projekat materijalizovao.

Prema navodima direktora korporativnog sektora u AMF-u Patrika Foreta, ovaj potez je test slučaj pomoću kojeg će se odrediti da li će se pojaviti sigurnosni problemi za investitore koji učestvuju u ICO projektima:  

“U duhu sendboksa, mi smo spremni da ublažimo neke od zahteva na nekom od testova. To je probna verzija pomoću koje možemo da vidimo da li postoji zaštita investitora uz pomoć koju pružamo.”

Napori kanadske vlade za podršku finansijskim tehnologijama

U svojoj nameri da podrži finteh projekte u Kanadi, konzorcijum pokrajinskih komisija za hartije od vrednosti je pozvao kanadsku Komisiju za hartije od vrednosti da pokrene zakonodavni sendboks kako bi mogli da se materijalizuju projekti koji nisu “zatrpani” zastarelim regulatornim okvirom.

ICO, koji predstavlja novi mehanizam prikupljanja sredstava kojima se kreiraju nove virtuelne valute i prodaju investitorima, se uklapa u regulatorni sendboks.

Prema rečima predsednika Impak Finance Pola Olarda, oni su odlučili da učestvuju u sendboksu zato što su uvereni da su zakonodavci stvarno zainteresovani za podršku sektoru digitalnih valuta:

“Radio sam sa zakonodavcima nekoliko godina pre Impak Coin-a i znao sam da su zainteresovani za prilagođavanje njihovog regulatornog okvira kako bi se uhvatili u koštac sa sektorom kriptovaluta.”