Bitkoin i različiti altkoini su preživeli turbulentna vremena u Rusiji, jer vlada neprestano menja svoj stav o kriptovalutama.

Prošlog meseca Rusija je najavila da će emitovati sopstvenu kriptovalutu, koja bi bila regulisana od strane ruskih regulatora. 'Kriptorublja' ne može biti rudarena, ali ljudi bi mogli prodavati virtualnu valutu za rusku rublju.

Nešto više od tri nedelje kasnije, ruski ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov ponovio je da trgovina bitkoina nikada neće biti legalizovana u zemlji.

Ruska saopštenja

Uprkos svemu ovome, čini se da postoji zdrav apetit za bitkoin i kriptovalute u zemlji, pri čemu banke i finansijske institucije daju zanimljive izjave na ovu temu.

German Gref, koji je rukovodilac ruske drzavne banke Sberbank, smatra da prihvatanje bitkoina i kriptovalutne mase ne moze biti ignorisano:

"Virtuelne valute su prirodni ishod blokčein tehnologije. Možemo ih zabraniti; možemo ih pozdraviti. U trendu je pozivati ljude da se ne igraju s njima. Ali oni su činjenica našeg života."

Iako čovek na ulici otvoreno kupuje i prodaje bitkoin, itirijum i druge altkoine, većina finansijskih institucija i vlada i dalje upozorava na virtualne valute.

Međutim, Gref veruje da se apatija polako menja.

"Protekcionizam je samo prva reakcija države. Međutim, kako institucija privatnog novca, tako i države, koje će se usuditi da promene način emitovanja valute, naposletku će pronaći mesto za kriptovalute u privredi."

Kriptorubljina potvrda

Činjenica da ruska vlada namerava da izda svoju virtuelnu valutu dokazuje da globalne institucije više nisu svesne aplikacija blokčein tehnologije.

Ruska vlada takođe će oporezivati profit koji je ostvaren u prodaji Kriptorublje. Tu se nalazi problem.

Kriptovalute su isključile vlade i banke i to je jedan od najvećih razloga zbog kojih su vlasti tako suprotstavljene virtuelnim valutama.

Izuzetno je teško oporezovati i ostvarivati profit od kriptovaluta, a to je najveća prepreka koja stoji na putu legalizacije virtualnih valuta u različitim zemljama.


 

Pripremio: Nikola Mosurović