Američka farmaceutska kompanija Verseon postala je najnovija medicinska organizacija koja eskperimentiše sa blokčein tehnologijom - navedeno je u saopštenju za javnost u utorak, 18. septembra.

Verseon-ov glavni proizvod je njegova platforma za oktrivanje lekova baziranih na fizici. Kompanija je osnovana 2002 godine, bavi se trgovanjem na Londonskoj berzi akcija, povećavajući svoj tržišni kapital na 211 miliona funti (277 miliona dolara).

Sve je veći rastući trend među farmaceutskim kompanijama koje imaju potrebu za korišćenjem blokčeina u cilju sigurnosnih benefita i čuvanja podataka. Filijala Verseon-a, BlockRules će pokušati da olakša korišćenje tehnologije kako ona navodi "podržavanjem prodaje, samim pokretanjem i trgovanjem hartijama od vrednosti na javnom blokčeinu".

Ovo "dozvoljava potpuno regulisanu, sigurnu i transparentnu podršku za hartije od vrednosti, uključujući decentralizovano trgovanje" i pomoć drugim farmaceutskim kompanijama da remontuju njihovu finansijsku i razvojnu strategiju.

"Demokratizacijom investicionog pristupa blokčein tehnologiji, promenićemo način na koji se finansiraju novi medikamenti i druge naučne inovacije kao i sam način na koji se prihodi dele" - naveo je direktor Verseon-a, gospodin Adito Prakaš.

Ovaj potez označava kontinuiranost inovacija koje su u toku šire zdravstvene industrije ove godine.

Kao što je izvestio Cointelegraph, više aktera potvrdilo je sposobnost blokčeina da zameni prethodne skupe i neefikasne procese kao što su lanci snabdevanja i samo osiguranje da se lekovi ne pomešaju.

Pojedinačni iskoraci se takođe pojavljuju u ovom velikom biznisu, kao na primer na Tajvanu, gde je ranije ovog meseca jedna bolnica pokrenula blokčein sistem za čuvanje osetljivih podataka o pacijentima.

 

Pripremio: Bojan Zečević