Potrošači u Dubaiu će uskoro biti u mogućnosti da koriste kriptovalute da plate za usluge, proizvode i komunalije, posle novog partnerstva sklopljenog u državi, potvrđuje saopštenje za medije u utorak 9. oktobra.

Dogovor između emcredit-a, produžnice Dubai Department of Economic Development, provajdera za blokčein plaćanja Pundi X, i njihovog partnera Ebooc Fintech & Loyalty Labs LLC će omogućiti plaćanje sa emcredit-ovom emcash valutom.

Ebooc će obezbediti terminale za plaćanje u prodavnicama, dok Pundi X ima u planu da postavi 100.000 aparata širom sveta u narednih tri godine, stoji u saopštenju za medije.

Emcash je povezan sa valutom UAE-a dirhamom.

„Zamišljamo da potrošači u Dubaiu mogu da obave plaćanje koristeći našu digitalnu valutu za sve vrste plaćanja od šopinga do plaćanja državnih taksi“, rekao Abdala Al Shamsi, izvršni direktor DFP-a i jedan od osnivača Ebooc-a, za medije.

Dubai nastavlja da se pozicionira kao blokčein inovator na državnom nivou, dok se trenutno obavlja niz projekata koji imaju za cilj da Dubai postane grad koji pokreće blokčein do 2020.

Planovi za pokretanje emcash-a su se prvi put pojavili u septembru prošle godine, što je preneo Cointelegraph, dok su kompletni planovi objavljeni ove fiskalne godine.

Pundi X je dospeo u centar pažnje u junu kada su hakeri ukrali 2,6 milijarde NPXS tokena sa kripto menjačnice iz Južne Koreje Coinrail. U julu, Bancor je objavio da su imali propust u bezbednosti koji je doveo do toga da se izgubi 300.000 Pundi X tokena.


 

Pripremio: Stevan Kostić