Dubai se udružio sa IBM-om kako bi pokrenuo blokčein registar, koji bi pomogao preduzećima da rade pod njegovom jurisdikcijom. Poslednji korak u gradskoj 2020 blokčein strategiji objavljen je putem saopštenja za medije, 1. maja.

U projektu Dubai blokčein poslovnog registra će učestvovati Smart Dubai i Dubai Silicon Oasis Authority (DSOA), dok će se vlada uključiti putem Odeljenja za ekonomski razvoj (DED).

Zajedno, oni će nastojati da dodaju određene karakteristike na postojećem blokčeinu za poslovne projekte u Dubaiju, poznatom pod nazivom Ujedinjen trgovački registar (UCR).

Registar će čuvati informacije o registraciji kompanija, a pratiće i promene i tako “će olakšati proces uspostavljanja i poslovanja preduzeća, uspostaviti digitalnu razmenu trgovinskih dozvola i srodne dokumentacije za sve poslovne aktivnosti i osigurati regulatornu usklađenost sa poslovnim ekosistemom u Dubaiju”, objašnjava se u saopštenju.

Blokčein strategija 2020 postigla je stabilan napredak od svog nastanka 2016. godine. Vlasti imaju za cilj da transformišu emirate u središte za tehnologiju, koristeći je za snabdevanje opštinskih aparatura, kao što su javne usluge i šire.

“Sa ujedinjenim blokčein registrom, investicije, kao i poslovanje, će postati u Dubaiju besprekorno i korisno iskustvo, kao i svedočenje za uspešne inovacije”, izjavio je Sami Al Qamzi, generalni direktor DED-a.

Generalni menadžer IBM-a za Bliski istok, Amr Refaat, podelio je njegov entuzijazam. IT gigant je postao predvodnik u eksperimentisanju sa blokčeinom o svom trošku, u poslednje dve godine.

“Dubai je predvodnik u inovacijama, sa mnogo ambicioznih projekata, koji su već postali stvarnost”, rekao je.


 

Pripremila: Kristina Ristin