Šef policije u Dubaiju predviđa je da će digitalna valuta "uskoro" potisnuti novac, izveštava lokalni medij Khaleej Times u nedelju, 16. septembra.

Govoreći tokom panela koji je vodio, poručnik Dahi Kalfan Tamim, zamenik šefa policije u Dubaiju i šef generalne bezbednosti Dubaija, rekao je da javnost i dalje nije u potpunosti svesna prepreka koje stoje na putu toga da kriptovalute postanu mejnstrim, a tu su i nedovoljne mere za prevenciju kriminala.

"...Vera u digitalne valute uvek će biti dovođena u pitanje sve dok njihov izvor i sistem praćenja ostaju nepoznati", Times parafrazira Tamima.

Dubai je u posljednjih nekoliko godina napredovao kako u regulaciji kriptovaluta, tako i o blokčein tehnologiji, uz blokčein strategiju i interesovanje na državnom nivou koji su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima značajno ispred svojih suseda u sektoru.

Tokom panela, druge značajne ličnosti ponovile su entuzijazam Tamima, tvrdeći da UAE treba da  izdaju "digitalnu UAE kriptovalutu koristeći blokčein tehnologiju“

Drugi su bili oprezniji, dr Said Al Dahiri, šef provajdera za pametne digitalne usluge Dubai SmartWorld, pozvao je da se usvoje propisi za još uvek turbulentnu industriju.

„Za svaku uspešnu digitalnu tansakciju postoji pet neuspešnih valuta“, citira ga Times.

Prošle nedelje su se pojavili izveštaji da će UAE zakonodavci uskoro usvojiti formalne propise koji se odnose na finteh i ICO.

 

Pripremila: Majda Petrović