Policija u Dubaiju je uhapsila 10 članova bande koja je navodno ukrala 7 miliona AED (oko 1,9 miliona dolara) u oružanoj pljački bitkoina u delu Al Muraqqabat u Dubaiju, u sredu, izveštava Gulf News u nedelju 29. aprila. Potpukovnik Adel Al Džoker, direktor odeljenja za krivične istrage (CID), rekao je za Gulf:

“Braća su nasumično tražila po tržištu da kupe bitkoin. Banda ih je namamila, tvrdeći da može da im proda bitkoin.”

Žrtve, koje su navodno dva brata, dogovorile su sa članovima bande susret u praznoj kancelariji, gde su bili napadnuti i opljačkani pod pretnjom pištoljima. Šest članova bande je čekalo braću u kancelariji, dok su trojica čuvala stražu ispred. Prema rečima potpukovnika:

“Banda je napala braću i pretila im, zavezavši im ruke i zaključavši ih u kancelariji, pre nego što je pobegla sa novcem.”

Banda je navodno nabavila ključeve kancelarije tako što je prevarila vlasnika lokalne prodavnice da je spremna da kupi njegovu prodavnicu, Gulf izveštava dalje.

Policija je obaveštena o pljački iste noći, 25. aprila, i identifikovala je vođu bande u roku od 4 sata. Uhapšen je u susednom emiratu i priznao je krivicu. U roku od 48 sati, policija je pronašla njegove saučesnike u 4 različita emirata, uhapsila svih deset članova i vratila ukradena sredstva.

General major Khalil Ebrahim Al Masouri, pomoćnik glavnog komandira za kriminalne radnje, rekao je da je centar za analizu podataka policije Dubaija implementirao pametne programe i tehnologiju veštačke inteligencije (AI) za brzo pronalaženje bande.

Svih deset osumnjičenih je sad upućeno javnom tužilaštvu na dalju istragu.

Ranije ovog meseca, Cointelegraph je izveštavao o pljački, koja je podrazumevala lično nalaženje prilikom bitkoin transakcije u Singapuru, a u kojoj je čovek iz Malezije napadnut i opljačkan od strane dva lažna bitkoin brokera u svom hotelu. Ukrali su mu 365.000 dolara u kešu.

U januaru, kripto blogeru iz Sankt Peterburga je ukradeno oko 24 miliona rubalja u kešu iz njegovog kućnog sefa, nakon što se “hvalio” onlajn da je stekao bogatstvo putem kripta.

 

Pripremila: Kristina Ristin