Danas su skoro svi čuli za Bitkoin - digitalni platni sistem i samoproizvedeni elektronski novac za Internet. To je prva decentralizovana P2P mreža za plaćanje kojom se upravlja i koja se pokreće od strane svojih korisnika.

Prvi korak je napravljen 2007. godine sa pisanjem koda. Kasnije, u novembru 2008. godine, whitepaper je objavljen na kriptografskoj mejling listi na metzdowd od strane programera ili grupe programera, koristeći ime Satoši Nakamoto. Nazvan je "Bitkoin: P2P elektronski keš sistem".

Nakamoto je sproveo niz eksperimenata sa bitkoin softverom pre nego što je otkrio drugima u januaru 2009. godine. 3. januara, prvi bitkoin blok je izrudaren, označavajući početak postojanja bitkoina. Kasnije, 9. januara 2009. godine, Nakamoto je objavio ažuriranu verziju 0.1 bitkoin softvera na Sourceforge-u, koji sadrži nekoliko manjih ispravki bagova.

Nakamoto je takođe kreirao Bitcoin.org veb stranicu, koju je koristio za saradnju sa drugim programerima. Satoši je ostao misterija, jer on - ili ona - nije otkrio nikakve lične informacije tokom saradnje sa drugim programerima. Nakon dve godine saradnje, Nakamoto je predao lidersku poziciju Gavinu Andresenu i prestao sa učešćem u projektu u decembru 2010. godine.

Satoši se pojavio još jednom 23. aprila 2011. godine, kada je poslao imejl  softverskom programeru Majku Harnu: "Prešao sam na druge stvari. U dobrim je rukama sa Gavinom i sa svima." Od tada niko ne zna šta se dešava sa Satošijem.

Ko još?

Kasnije, zajednica je postala mnogo veća sa mnogim programerima koji su nastavili da rade na Bitkoinu. Projekat  Bitkoin Core ima veliki razvojni centar sa mnogim saradnicima koji vrše istraživanja, peer  istraživanja, testiranje i tako dalje. Ali, sve to se ne može raditi bez onih koji sve to održavaju, koji imaju pristup i osećaju odgovornost za povezivanje saradnika. Vrše konačne provere kako bi se osiguralo da su zakrpe sigurne i da odgovaraju projektnim ciljevima. Postoje tri najpoznatija britanska inženjera koja se bave održavanjem mreže: Vladimir J. van der Lan, Jonas Šneli i Marko Falke.

Od 2010. do 2014. Bitkoinov vodeći programmer je bio Gavin Andresen. Prvobitno je bio programer 3D grafike i softvera virtuelne stvarnosti, a 2010. godine se uključio u razvoj proizvoda za Bitkoin tržište.

Ubrzo ga je primetio Satoši Nakamoto i izabrao ga da bude vodeći programer za Bitcoin Core. Dve godine kasnije Gavin je započeo Bitkoin Fondaciju kako bi podržao razvoj kriptovaluta. 8. aprila 2014. godine preneo je svoje dužnosti Vladimiru J. van der Lanu.

U aprilu 2013., Jonas Šneli je postao drugi Bitkoin Core programer i suosnivač minimalističkog bitkoin hardvera Digital Bitboks. Takođe je kreirao libbtc, bitkoin biblioteku napisanu u C programskom jeziku, koja je dostupna za gotovo bilo koji operativni sistem.

Godinu dana kasnije, Vladimir je najavio Marka Falkea kao  "novog Testing & KA održavača za Bitkoin Core". U svom pozdravnom postu van der Lan je pohvalio uspeh Marka u testiranju okvira, povećavajući pokrivenost i neke druge važne sposobnosti.

Programeri žele da naprave moderan softver. Veliki broj ažuriranja je dodat Bitkoin softveru tokom godina: Linuks i Qt korisničke verzije, LevelDB, seeding nodes kroz IRC i tako dalje. Konačno, iz verzije 0.9.0, softver je preimenovan u Bitkoin Core. Do sada su najnovija ažuriranja Bitkoin Core verzije 0.14.2 objavljena 17. juna 2017. godine.

Core programeri preferiraju sloj blokčeina kao visoko decentralizovan sistem koji im daje više nezavisnosti. Takođe imaju tendenciju da averzivni softverski rizik. Spisak svih programera koji su doprineli njihovom kodu ka Core softveru tokom godina se može naći ovde. Zahvaljujući GitHub skladištu, svaki programer može sada da doprinese Bitkoin projektu.

Biografija ili fikcija?

Satoši Nakamoto je tvrdio da je Japanac, rođen 5. aprila 1975. godine. Ali činjenica da njegova Bitkoin dokumentacija nije objavljena na japanskom jeziku i njegovo savršeno poznavanje engleskog jezika stvorila je neke sumnje među ostalim bitkoinerima.

Ako pokušamo da prevedemo njegovo puno ime na engleski jezik, dobićemo vrlo simboličku frazu: Brzo dovitljivost  unutar fondacije. "Satoši" označava "brzo dovitljiv; Mudar "," Naka "znači" unutra "i" Moto "označava" temelj ".

Ali to je samo jedan od mnogih mogućih prevoda o kojima se raspravljalo ovde. Drugi način za njegovo prevođenje mogao bi biti "rođen iz pepela" za Satoši i "centralno poreklo" za Nakamoto, koji se u potpunosti može tumačiti kao "Rođen iz pepela centralizacije." Naravno, to su sve pretpostavke, a ime je samo možda izabrano nasumično.

Dakle, i sada identitet bitkoinovog pronalazača nije siguran: čak i da li je to "on" ili "ona" ili "oni". Neki poznati kandidati su predloženi da budu Satoši: Čarli Li ili Hal Fini i Dorian Nakamoto. Ali ne postoji definitivan dokaz za bilo koju od ovih sugestija, a sami kandidati su negirali da su pravi Satoši.

Misterija pronalazača bitkoina ostaje nerazjašnjena danas, ali njegov uzrok nastavljaju mnogi sjajni programeri bitkoin zajednice.