Holandska banka ABN AMRO odustala od lansiranja kripto novčanika

Holandska banka ABN AMRO odustala je od svojih planova da lansira kastodian novčanik za bitkoin (BTC) nazvan "Wallie" zbog zabrinutosti oko rizik, navodi se u izveštaju objavljenom 20. maja od strane tehnoloških novosti The Next Web.

Prema izveštaju, visoki predstavnik banke Jarco de Svart izjavio je u mejlu da je banka odlučila da ne nastavlja svoje planove nakon što je “zaključila da su kriptovalute zbog svoje neregulisane prirode u ovom trenutku previše rizična imovine za naše klijente da investiraju."

Glasine o navodnim testovima kripto novčanika počele su da se šire u januaru. Ipak, prema The Next Web-u, banka je upravo pitala 500 svojih klijenata da li treba da razvije kripto novčanik i ako da, kako. Kompanija Owler procenjuje da godišnji prihod banke iznosi 10,3 milijarde dolara, a izveštaj navodi da firma ima 18.720 zaposlenih.

Kako je objavio Cointelegraph u novembru prošle godine, velike naftne kompanije BP, Shell i Equinor ujedinile su se s velikim bankama - uključujući ABN AMRO - i trgovačkim kućama, kako bi pokrenule blokčein platformu pod nazivom "Vakt" za trgovanje energijom.

Prošle sedmice, Aleksandre Keč, generalni direktor Onchain Custodian, predvideo je da će saradnja između kripto i tradicionalnih kastodiana rasti.
 

Pripremila: Majda Petrović