Holandska banka ABN AMRO odustala je od svojih planova da lansira kastodian novčanik za bitkoin (BTC) nazvan "Wallie" zbog zabrinutosti oko rizik, navodi se u izveštaju objavljenom 20. maja od strane tehnoloških novosti The Next Web.

Prema izveštaju, visoki predstavnik banke Jarco de Svart izjavio je u mejlu da je banka odlučila da ne nastavlja svoje planove nakon što je “zaključila da su kriptovalute zbog svoje neregulisane prirode u ovom trenutku previše rizična imovine za naše klijente da investiraju."

Glasine o navodnim testovima kripto novčanika počele su da se šire u januaru. Ipak, prema The Next Web-u, banka je upravo pitala 500 svojih klijenata da li treba da razvije kripto novčanik i ako da, kako. Kompanija Owler procenjuje da godišnji prihod banke iznosi 10,3 milijarde dolara, a izveštaj navodi da firma ima 18.720 zaposlenih.

Kako je objavio Cointelegraph u novembru prošle godine, velike naftne kompanije BP, Shell i Equinor ujedinile su se s velikim bankama - uključujući ABN AMRO - i trgovačkim kućama, kako bi pokrenule blokčein platformu pod nazivom "Vakt" za trgovanje energijom.

Prošle sedmice, Aleksandre Keč, generalni direktor Onchain Custodian, predvideo je da će saradnja između kripto i tradicionalnih kastodiana rasti.
 

Pripremila: Majda Petrović