Savetnik za politiku centralne banke Holandije tvrdi da se promena cena bitkoina poklapaju sa brojem pretraživanja kriptovaluta na Gugulu, preneo je CNBC u petak, 31. avgusta.

U intervjuu za mrežu Wensday, De Nederlandsche Bank Joost van der Burgt je izjavio da je trend postao jasniji prošlog decembra uz pojavljivanje prvih bitkoin fjučersa na tržištu.

"Svaki put kada je bitkoin bio u vestima, bilo da je to pozitivno ili negativno, cena je porasla u skladu sa tim", izjavio je.

Neuspeh bitkoina da nadoknadi gubitke koji su započeli u poslednjim nedeljama 2017. godine izazvao je različite teorije o njegovom budućem prosperitetu prema tradicionalnim finansijskim krugovima.

Vraćajući se na temu bitkoin "balona", ličnosti kao što su ekonomisti Nouriel Roubini i Robert Šiler u toku ove godine su ponovili tvrdnje da najveća kriptovaluta ne može dugo da održi visoke cene.

Van der Burgt je takođe predvideo da pucanje ovog "balona" možda još nije definitivno bilo.

"Moj pogled na to je da je uvođenje fjučersa izduvalo balon pre nego što je došlo do potpunog pucanja”, dodao je on.

Van der Burgt nije preuzeo potpuno anti-bitkoin stav. U aprilskom izvještaju za Federal Reserve Bank of San Francisco, u kojem je razgovarao o bitkoin balonu koristeći Himan Minski indeks finansijske nestabilnosti, analitičar nije odbacio ideju koja bi bitkoin mogla predstavljati kao istinsku inovaciju.

"I opet, možda je bitkoin drugačiji od bilo čega što smo ranije videli, a možda će u sledećoj deceniji njegova tržisna kapitalizacija biti veoma visoka dok dobija status nove globalne valute", naveo je u zaključnim komentarima.


 

Pripremio: Nikola Mosurović