Izvršni direktor holandske centralne banke izjavio je da, iako kriptovalute nisu "stvarni novac", banka nema u planu da ih zabrani, prema lokalnim vestima Dutch News, 3. avgust.

Direktor sektora holandske centralne banke Petra Hielkema izjavila je za holandske vesti da zbog nestabilne vrednosti kriptovaluta i mogućnosti potrošačkih rizika, ne mogu biti smatrane novcem,

"Ako nešto želi biti tretirano kao novac, mora biti moguće potrošiti ga, sačuvati ga i računati sa njim, zato ne smatramo da su [kriptovalute] novac kao takav."

Hielkema je takođe istakla da je banka eksperimentisala sa blokčeinom – tehnologijom koju koriste kriptovalute – u protekle tri godine i već je razvila četiri prototipa. I ako Heilkema dodaje da blokčein nije još spreman da bude implementiran u holandski platni sistem, postoji mogućnost za to u budućnosti, sa više inovacija.

Nešto ranije ovog leta, holandski organ za finansijska tržišta (AFM) takođe je naglasio "rizike" povezane sa kriptovalutama, primećujući njihove "ozbiljne sumnje [...] povezane sa kriptovalutama i njihovim upravljanjem".

U junu je centralna banka Finske objavila dokument u kome je koncept digitalne valute nazvala "zabludom" i koji se ne smatra “stvarnim novcem“.

 

Pripremio: Nikola Mosurović