Od provajdera kripto usluga će uskoro biti zatraženo da imaju licencu centralne banke Holandije, izveštava DeTelegraaf 11. decembra.

Članak objašnjava da je mera preduzeta u nadi da će se "sprečiti korišćenje kriptovaluta stečenih kriminalom ili finansiranjem terorizma za pranje novca"

Da bi se kvalifikovali za licencu, provajderi će navodno trebati da znaju ko su njihovi korisnici i da prijavljuju neobične transakcije. Sve ove podatke će pratiti “De Nederlandsche Bank”, holandska centralna banka.

Nakon implementacije sličnih zakona u Japanu u aprilu kojim se obavezuju kripto berze da prijave sumnjive kripto transakcije, zabeleženo je značajno povećanje broja takvih prijava ove zime.

U avgustu je izvršni direktor u holandskoj centralnoj banci izjavio da se kriptovalute ne priznaju kao "pravi novac", ali da banka nema planova da ih zabrani. U avgustu, savetnik centralne banke tvrdio je da se promene cena bitkoina (BTC) poklapa sa Guglovim pretragama kriptovaluta.

Kao što je izveštavao Cointelegraph u oktobru, Luka Roterdam je sarađivala sa velikom holandskom bankom i kompanijom Samsung za testiranje blokčein tehnologije za transport u najvećoj evropskoj luci. Takođe u Holandiji, najveći lanac supermarketa u državi, “Albert Heijn”, otkrio je u septembru da koristi blokčein kako bi proizvodnju svog soka od pomorandže učinio transparentnijim.

 

Pripremila: Majda Petrović