Holandski sud klasifikuje bitkoin kao "prenosivu vrednost" nakon što je presudio u korist tužioca kome je dugovano 0.591 bitkoina (BTC), prema sudskom dokumentu objavljenom 20. marta.

Tužbu je holandskom sudu podeno gospodin J.V. de Vries 2. februara 2018. protiv Koinz Trading BV, privatne kompanije, kojoj je ranije naloženo od strane nižeg suda Centalne Holandije da plati naknadu za rudarenje u iznosu od 0.591 BTC-a koja se duguje podnosiocu, ili kaznu od maksimum 10.000 evra.

Kao posledica neuspeha kompanije da ispuni svoje obaveze plaćanja potrebnog iznosa u BTC-u, sud je naložio da kompanija ili plati ili proglasi bankrot.

Presuda suda eksplicitno navodi da bitkoin pokazuje sve karakteristike "imovinskog prava", te je potraživanje za prenos BTC-a pod imovinskim pravima legitimno:

"Bitkoin se sastoji, prema sudu, iz jedinstvene, digitalno šifrovane serije brojeva i slova koji se čuvaju na računarskom hard disku. Bitkoin se "isporučuje" slanjem bitkoina iz jednog novčanika u drugi novčanik. Bitkoini su samostalni vrednosni fajlovi, koji se isplaćuju direktno primaocu od strane pošiljaoca u slučaju plaćanja. Sledi da bitkoin predstavlja vrednost i može se prenositi. Po mišljenju suda, on tako pokazuje karakteristike imovinskog prava. Zahtev za plaćanje u bitkoinu stoga treba smatrati zahtevom koji se kvalifikuje za verifikaciju."

Sud je utvrdio da postoji nesporan ugovor između gospodina Vriesa i Koinz Trading BV: pošto su obaveze preuzete u BTC-u, iznos se takođe vraća istom valutom. Sud smatra pravni odnos kao građansku obavezu plaćanja.

Dok holandski sud može napraviti postepene korake ka priznavanju kriptovalute kao regularne valute, druge organizacije ga ne prepoznaju kao takve. Odbor za finansijsku stabilnost G20 (FSB) objavio je dokument od 20. marta, u kojem se podrazumeva da FSB smatra kriptovalutu kao imovinu, a ne valutu. U dokumentu se tvrdi da kriptovalutama "nedostaju karakteristike suverenih valuta."

Guverner Banke Engleske Mark Karni je prošlog meseca rekao: "To [kriptovaluta] do sada nije uspelo kada je reč o tradicionalnim aspektima novca. Ona nije čuvar vrednosti jer previše varira. Niko je ne koristi kao sredstvo razmene."


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić