Holandski sud presudio je da Facebook mora da ukloni lažne investicione oglase vezane uz bitkoin (BTC) nakon tužbe lokalnog milijardera i televizijskog producenta Johna de Mola protiv kompanije, javio je Rojters 11. novembra.

De Mol je pokrenuo sudski postupak protiv giganta na društvenim medijima u junu 2019. godine, tvrdeći da Facebook nije odgovorio na više zahteva za uklanjanje reklama prevare koja je zloupotrebila njegove slike i drugih slavnih ličnosti i na kraju rezultirala gubitkom od 1,7 miliona evra od strane investitora.

Presuda, kazna i stajalište Facebook-a

Nakon tvrdnje De Mola, holandski sud presudio je da Facebook mora povući oglase i pružiti sve dostupne informacije o pojedincima koji su stali iza reklamiranja. U suprotnom, gigant društvenih medija mogao bi biti kažnjen do 1,1 miliona evra. Sud je rekao:

„Argumenti Facebook-a da je to samo neutralan tok informacija i stoga se ne može obavezati na njih, nije prihvatljivo. Kompanija igra previše aktivnu ulogu u pogledu reklama koje predstavljaju njen primarni poslovni model da bi to tvrdila."

Na sudu je Facebook navodno izjavio da je već uklonio oglase i razmatra „sve pravne radnje uključujući žalbu.“  Iz Facebook-a navode:

„Ono što je važno, ova presuda ne menja našu obavezu da se borimo protiv ove vrste oglasa. Ne možemo dovoljno naglasiti da ove vrste oglasa apsolutno nemaju mesta na Facebook-u i uklanjamo ih kada ih pronađemo.“

Ne prvi put

Ovo nije prvi put da je De Mol pomenuo kripto oglase na Facebook-u koji su upotrebljavali njegovu sliku. Prvi put se suočio sa problemom u oktobru 2018. Tada je advokatica iz pravnog tima De Mola, rekla Cointelegraphu putem e-pošte:

„De Mol je primetio oglase prvi put u oktobru 2018. godine, ne znamo da li su ovo prvi oglasi koji su se pojavili. Jednostavno ih ranije nismo primetili, ali to ne znači da nisu objavljeni."

Facebook je u aprilu 2018. godine tužio i Martina Levisa, britanskog novinara i TV voditelja. Levis je optužio kompaniju za klevetu vezanu za lažne reklame za kriptovalute.

Platforma društvenih medija zabranila je oglase povezane sa kriptovalutama početkom 2018. Međutim, kompanija je preokrenula svoj stav nekoliko meseci kasnije ažuriranjem svojih politika kako bi još jednom omogućila reklamu kriptovaluta na platformi, godinu dana pre nego što je objavila svoj tehnički izveštaj o libri.