Holandska Uprava za finansijska tržišta (AFM) gaji "sumnje" da li su subjekti koji se bave  kriptovalutama u skladu sa zakonom o licenciranju, prema službenom pismu od 13. juna.

U pismu upućenom učesnicima na tržištu koji žele da ponude mogućnost ulaganja u kriptovalute, regulator je rekao da  "rizici" koji su povezani sa njima znače da takve kompanije ne mogu ispuniti obaveze za izdavanje dozvola.

"AFM ima ozbiljne sumnje, delom zbog rizika vezanih za kripto i njihovog upravljanja", piše u pismu.

Ulaganje u kriptovalutu nije predmet regulacije u skladu sa Zakonom o finansijskom nadzoru Holandije, ali određene aktivnosti mogu zahtevati od provajdera da dobiju licencu od AFM-a.

Međutim, procenjujući trenutni pejzaž, autoritet tvrdi da je pronašao "(suviše) ograničeno poznavanje ovih zahteva za mnoge tržišne učesnike".

"U kombinaciji sa rizicima vezanim za kripto, AFM ima ozbiljne sumnje da li menadžeri investicionih institucija u kripto svetu mogu ispuniti uslove za licenciranje", preneo je lokalni Accountanci Van Morgen.

Ranije ovog meseca, centralna banka Holandije se pridružila rastućem konsenzusu o trenutnim nedostacima u blokčeinu, najavljujući da dostupne tehnologije za implementaciju nisu "dovoljno efikasne" za servisiranje bankarskog sektora.

Bez obzira na to, vladin izvještaj objavljen u maju je smatrao da su kriptovalute "nisko rizične" u odnosu na finansijsku stabilnost.


 

Pripremila: Majda Petrović