Holandski ministri pozvali su vladu da reguliše kriptovalute i određene platne usluge zbog mogućnosti pranja novca, navodi se u izjavi od 1. jula.

Zvaničnici su saopštili da vlada treba da zabrani plaćanje gotovinom preko 3.000 evra, da reguliše kriptovalute i zabrani novčanice od 500 evra, jer ovi finansijski instrumenti mogu navodno da olakšaju pranje novca.

Holandija ne priznaje kriptovalutu kao legalnu valutu, iako je prošle godine holandski sud doneo odluku da je bitkoin (BTC) legitimna “prenosiva vrednost”.

Prema saopštenju, ministar finansija Vopke Hoekstra i ministar pravde i bezbednosti Ferdinand Graperhaus uputili su parlamentu predlog za "pristup pranju novca" 1. jula.

Nacrt takođe traži povećanje kapaciteta finansijskih regulatora za sprovođenje zakona i nadležnih organa i grupa za nadzor, kao što su Finansijska obaveštajna jedinica, policija, Služba za fiskalne informacije i istragu i Državno tužilaštvo.

Ako se zakon usvoji, banke će takođe biti ohrabrene da dele informacije o sumnjivim klijentima. Holandija će se takođe zalagati za stvaranje regulatornog tela Evropske unije posvećenog borbi protiv prekograničnog pranja novca. Graperhaus je prokomentarisao:

“Kriminal ne može da plati. Ni u Holandiji, ni u Evropi, niti bilo gde u svetu. Zajedničkim naporima, želimo da podignemo pristup pranju novca na viši nivo.”

U januaru, Hoekstra je dobio zvanični savet od holandske Uprave za finansijska tržišta i centralne banke, “De Nederlandsche Bank”, da bi trebalo uvesti sistem licenciranja za kripto usluge.