Traders NV sa sedištem u Amsterdamu je ušao na tržište kriptovaluta uprkos upozorenjima holandske Uprave za finansijska tržišta (AFM) da ne kupuju i prodaju digitalne valute, preneo je Blumberg 5. jula.

Najveći evropski trgovac berzanskim fondovima (ETF), Flov Traders NV je navodno prva firma za kupovinu i prodaju berzanskih zapisa baziranih na bitkoinu (BTC) i itirijumu (ETH). Prema Blumbergu, takve javne belešeke o trgovinama bi mogle proširiti apel o kriptovalutama čineći ih lakšim i jeftinijim za investiranje. Izvršni direktor Flov Traders NV Denis Dijkstra rekao je da su vrednosti kriptovaluta potcenjene, dodajući:

"Veliko je, i to će vrlo brzo biti  regulisano. Učesnici na tržištu su mnogo profesionalniji nego što ljudi misle. Zainteresovani su institucionalni investitori - znamo da jesu zato što dobijamo zahteve."

AFM ne deli entuzijazam Flov Traders NV, ali dok AFM može dati preporuke i javna upozorenja, malo šta mogu učiniti kako bi zabranili bilo kojoj kompaniji da trguje regulisane vrednosne papire na regulisanoj berzi. Nenke Torensma, portparol AFM-a, citirana je u saopštenju:

"Mi obeshrabrujemo aktivnosti u kriptu kako od strane potrošača tako i profesionalnih vlasnika licenci. Zbog svoje novine i anonimnosti koju potencijalno nudi, veoma je sklona zloupotrebi. S obzirom na nemogućnost ispunjavanja funkcija valute, mi ne smatramo da je to klasa imovine."

Prema Dijkstrau, kompanija je povezala trgovanja kripto zapisima sa fjučers ugovorima kojim upravljaju CME i CBOE. On je tvrdio da novi pristup ima "velike koristi" za trgovanje sa inostranim berazama za Flov Traders NV.

Prema Blumbergu, u prvom tromesečju 2018. godine Flov Traders NV je na globalnom tržištu trgovalo 244 milijardi evra (284 milijardi dolara), uključujući 143 milijarde evra (167 milijardi dolara) u Evropi, čime je kompanija najveći trgovac vrednosnim papirima u regionu.

AFM je sredinom juna podigao "sumnje" u kriptovalutne investicije, poslao je pismo učesnicima na tržištu koji žele da ponude mogućnosti kripto investiranja. Regulator je rekao da su povezani "rizici" značili da takve kompanije mogu u jako kratkom vremenskom roku da ostanu bez dozvole za rad.

Nasuprot tome, u maju je vlada objavila izveštaj u kome kažu da kriptovalute predstavljaju mali rizik za finansijsku stabilnost u zemlji. Izveštaj predviđa da će kripto povezani rizici porasti uz više učešća od vladinih finansijskih institucija i naglasio potrebu za uravnoteženom finansijskom regulativom.

 

Pripremila: Majda Petrović