Prema rečima lokalnih bankara, čak dvadesetak banaka se može prijaviti da se pridruže trgovačkoj mreži baziranoj na blokčeinu između Hong Konga i Singapura. Sporazum bi označio obe nacije kao centralne u smislu blokčein aplikacija na institucionalnom nivou.

Dvadeset banaka će se pridružiti već planiranoj “kooperaciji”, terminu koji su dala dva nacionalna monetarna veća. Uopšteno govoreći o konkurentima, dve zemlje koje se bore zajedno za ubrzavanje prenosa finansija i digitalnih dokumenata napraviće veliki pad u finansijskom sektoru u Aziji.

Hong Kong se suočava sa opštom borbom sa Kinom, dok se Singapur suočava sa sličnim pitanjem sa ASEAN-om. Zajedno, zemlje će imati priliku da upravljaju načinom na koji nacije rade zajedno u trgovini. Na primer, u ovom trenutku pošiljka iz jedne nacije u drugu traje otprilike jedan dan, dok dokumentacija traje i do nedelju dana. Digitalizacija ove informacije na blokčeinu bi to smanjila na samo nekoliko sekundi.

Zajedno, nacije čine snažan fiskalni savez dva glavna centra, cementirajući koncept kojim ranije konkurentske zemlje mogu sarađivati. Prema jednom službeniku: ”Poruka je da kad radite sa nekim od nas, radite sa nama.”

 

Pripremio: Nenad Ćurčić