Tu je jedno pitanje na koje svako želi odgovor: "Da li je bitkoin u mehuru?". Suosnivač itirijuma, Džozef Lubin kaže da. Ali to nije loša stvar.

Ideja da se ova revolucionarna tehnologija može jednostavno razvijati da bi pukla, čini da se mnogi investitori ponašaju oprezno, ali Lubin to vidi drugačije. On veruje da ako je ovo stvarno mehur, onda je to zdrava stvar.

Dobra vrsta mehura

Lubinova zapažanja o bitkoinu:

"Definitivno mehur. Ovo je dobra vrsta mehura koja se dešava kada se pojavljuje značajna tehnologija i kada ne možete dovoljno brzo da izgradite svoju infrastrukturu za sve ljude koji vide vrednost i viziju."

Lubin sugeriše da su tokom celog puta bili prisutni mehuri. Bitkoin rast, onda korekcije i ta kretanja su dobra za digitalnu valutu.

Zagovornici propasti tvrde da je veliki mehur na vidiku i da bi mogao da “potopi” bitkoin i pošalje ga na nulu, ali Lubin je mišljenja da trenutne korekcije cena mogu samo ojačati sektor koja ide napred:

"Videćemo mehur, nakon mehura, mehur i svaki veći od prethodnog i svaki će stvarati više fundamentalnih vrednosti, zato što je ova tehnologija toliko moćna i značajna da će promeniti način na koji se razvijaju IT sistemi širom sveta."

Drugačija mišljenja

Naravno, ovo razmišljanje Lubina je kontraverzno i nije uobičajeno mišnjenje kada je reč o mehurima u tehnološkom i investicionom prostoru. Prebogati investitor Rej Dalio vidi špekulativnu prirodu bitkoina kao njegovu najveću manu, obazirući se na štetni mehur koji se može stvoriti:

"Puno ljudi sklonih špekulacijama razmišlja: "Mogu li prodati po većoj ceni?" i “Dakle, to je balon."

Još jedan bitkoin skeptik je saudijski princ Alwaled bin Talal, koji je skoro uhapšen. Bin Talal kaže da će bitkoin ići putem Enrona (sistemska prevara).


 

Pripremio: Bojan Zečević