Džek Ma, osnivač kineske gigantske e-trgovine Alibaba, govorio je na Drugoj svetskoj konferenciji za razmenu informacija u Tjencinu, rekvaši da blokčein tehnologija nije mehur, ali da bitkoin jeste, u sredu, 16. maja.

Ma je rekao da je istraživao blokčein godinama i da čvrsto veruje u njegov potencijal da se bavi pitanjima privatnosti i sigurnosti podataka za društvo na svim nivoima - vlade, korporacije i pojedinca - u “eri velikih podataka”. Naglasio je da je sigurnost glavni prioritet konglomerata e-trgovine, koji je prijavio 39,9 milijardi dolara godišnjeg prihoda u svom najnovijem fiskalnom izdanju za četvrti kvartal , i ima  obim prometa od “nekoliko triliona transakcija”.

Ma je dodao da, nažalost, veći deo pažnje koju dobija blokčein sektor, dolazi od špekulanata, koji vide blokčein kao “veliki rudnik zlata”. Ma je bio oprezan sa bitkoinom, čak i tokom vrhunca koji je dostigao u decembru 2017. godine, navodno govoreći za CNBC Šangaj u to vreme:

“Uopšte ne znam za bitkoin. Naročito sam zbunjen. Čak iako on stvarno može da funkcioniše, pravila globalne trgovine i finansijski sistemi  će biti potpuno promenjeni. Ne mislim da smo spremni. Tako da i dalje obraćam pažnju na Alipay...na američki dolar i evro. Imamo tim koji proučava blokčein, ali bitkoin nije nešto što želim da razvijam. Nije nam stalo do  bitkoina.”

Prošle godine, Džek Ma je postao najbogatiji čovek u Aziji, prema Blumbergu, sa neto vrednošću koja se povećala na 41,8 milijardi. Neodoljivo popularna aplikacija za mobilno plaćanje - Alipay, koju vodi Alibaba u partnerstvu sa Ant Financial, navodno ima 450 miliona korisnika.

Još tokom leta 2016. godine, Ant Financial, predstavio je blokčein tehnologiju za poboljšanje odgovornosti u svom radu sa kineskom humanitarnom delatnošću, a nastavio je sa regrutovanjem stručnjaka u kompaniji naredne godine.

Međutim, u skladu sa Maovom pozicijom, Alibaba grupa je kratko prestala sa prihvatanjem kriptovaluta, a Alibaba Cloud je, nedavno, porekao glasine da je njihova skorije pokrenuta “P2P Nodes” mreža bila platforma za rudarenje kriptovaluta. Kasnije, u aprilu, njihova podružnica Taobao zabranila je svako oglašavanje u vezi sa ICO projektima na svojoj platformi.


Pripremila: Kristina Ristin