EBay je demantovao glasine da će početi da prihvata kriptovalutu kao sredstvo plaćanja, navodi se u izveštaju kompanije Blumberg od 14. maja.

Spekulacije se povećavaju od kada je gigant za elektronsku trgovinu predstavio reklamu na Consensus konferenciji u Njujorku. Na jednom od bilborda piše:

“Virtuelna valuta. Dešava se na eBay-u.”

Sugerisano je da je ovonedeljni rast cena kriptovaluta, koji se dogodio bez objašnjenja, povezan sa nadama da se eBay priprema da prihvati kripto.

Imajući u vidu kako se sajt za onlajn aukcije smatra „najvećim svetskim tržištem“, takav potez bio bi značajna prekretnica u težnji industrije da dođe do usvajanja, navodi Blumberg. Portparol eBay-a je rekao:

"Kriptovaluta neće biti prihvaćena kao oblik plaćanja na eBay platformi, niti je deo naše strategije plaćanja."

Onlajn tržište trenutno ima odeljak označen kao virtuelna valuta, gde ljudi mogu koristiti tradicionalne novčane obrasce za kupovinu kriptovaluta od prodavaca.

EBay-ovo pojašnjenje nije jedina glasina koja je diskreditovana tokom proteklih dana. Uzbuđenje je počelo da se gradi u kripto zajednici u aprilu, kada je tvit pokazao da je TD Ameritrade, koji ima procenjenih 1,3 triliona dolara u imovini, testirao bitkoin (BTC) i lajtkoin (LTC) spot trgovanje na svom brokerskom servisu.

Ali, Sanejna Tutejdža, šef digitalne imovine kompanije, izjavila je za Blumberg:

“Imamo ono što nazivamo paperMoney, koje naši klijenti mogu da koriste za strategije trgovanja. To je bila simulacija. Dakle, nije bilo nikakvog izvršenja.”

Uprkos ovim poricanjima, drugi veliki brendovi su ove nedelje potvrdili da će dozvoliti korisnicima da koriste kripto u svojim prodavnicama. Prvog dana Consensus konferencije, kompanije poput "Whole Foods Market", "Barnes & Noble" i "Bed Bath & Beyond" potvrđene su kao partneri za lansiranje nove aplikacije Spedn, koja olakšava kripto transakcije preko Flexa mreže.