Evropska Komisija je objavila izvještaj o svojoj studiji o mogućim primenama blokčein tehnologije u sektoru obrazovanja. Među stvarima koje je komisija analizirala su izvodljivost, izazovi, koristi i rizici korišćenja tehnologije u školama i univerzitetima.

U izveštaju pod nazivom "Blokčein u obrazovanju" Komisija se fokusirala na moguću upotrebu blokčeina za digitalnu akreditaciju ličnog i akademskog učenja. Izveštaj je namenjen kreatorima politika u sektoru obrazovanja.

Deo izveštaja glasi:

"Ova istraživačka studija se bavi vrednošću... Blokčein može doneti zainteresovanim stranama u obrazovnom sektoru, s posebnim naglaskom na potencijal za digitalnu akreditaciju ličnog i akademskog učenja."

Osam predloga izveštaja

Komisija je predstavila osam scenarija o tome kako se blokčein može iskoristiti za rešavanje izazova u obrazovnom sektoru. Među izazovima su akreditacija i transfer kredita, digitalna sertifikacija, akreditacija sa više koraka i studentske transakcije.

U svom zaključku, komisija je upozorila da su primene tehnologije u sektoru još uvek u razvoju. Ponovio je da samo "potpuno otvorena" implementacija može ostvariti stvarne ciljeve, kao i obećanje o blokčeinu u obrazovanju.

Sve više obrazovnih institucija prihvata blokčein

Uprkos tome što je još uvek u razvoju, sve veći broj obrazovnih institucija pokazuje interesovanje za blokčein. Među njima je Masačusetcov institut tehnologije (MIT), koji je nedavno dodelio digitalne sertifikate ili diplome za više od 100 diplomiranih studenata u okviru pilot projekta koji uključuje blokčein.

Štaviše, Federacija državnih medicinskih odbora (FSMB) pokrenula je i blokčein pilot program koji je fokusiran na digitalne sertifikate studenata medicine.

U okviru programa, odbor je testirao standard otvorenog koda pod nazivom Blockcerts, koji su razvili Learning Machine Technologies i MIT Media Lab.


 

Pripremio: Nikola Mosurović