Predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Legard, podržava aktivno učešće banke u razvoju digitalne valute centralne banke (CBDC) kako bi se rešila potražnja za bržim i jeftinijim prekograničnim plaćanjima.

U intervjuu francuskom poslovnom časopisu “Izazovi” objavljenom 8. januara, Legardova je raspravljala o najverovatnijim pretnjama globalnoj ekonomiji 2020. godine, među kojima je imenovala pad trgovine i niz neizvesnosti, geopolitičke rizike i klimatske promene. Dalje, Legard je primetila da je „EU i dalje najmoćnije ekonomsko i trgovinsko područje na svetu, sa ogromnim potencijalom“.

Ne ponašajte se kao posmatrači sveta koji se menja

Na pitanje o posvećenosti ECB istraživanju i razvoju CBDC-a, Legardova je naglasila hitnu potražnju za brzim i niskim troškovima plaćanja, polje u kojem vidi da zauzima vodeću poziciju, a ne da ostaje posmatrač promenljivog sveta. Kao takva, Legard je rekla:

"ECB će nastaviti da procenjuje troškove i koristi izdavanja digitalne valute centralne banke koja bi obezbedila da javnost ostane u mogućnosti da koristi novac centralne banke, čak i ako upotreba fizičkog novca na kraju prestane."

Legardova je podsetila da banka nastavlja da ispituje izvodljivost i prednosti CBDC-a jer bi takvo sredstvo plaćanja moglo uticati na finansijski sektor i promenu monetarne politike. Propisala je da je ECB formirala ekspertsku radnu grupu koja će blisko sarađivati s nacionalnim centralnim bankama kako bi ispitala izvodljivost CBDC-a evrozone.

Cointelegraph je kontaktirao ECB radi komentara, međutim, banka nije reagovala do trenutka objavljivanja članka. Ova priča će biti ažurirana po prijemu odgovora.

Pozitivan pristup prema kriptu

Legardova je prethodno iskazala pozitivan stav prema digitalnim valutama, rekavši u decembru prošle godine da bi ECB trebalo da bude ispred drugih u pogledu potražnje za stejblkoin novčićima.

Prošlog septembra, kada je Legardova još uvek bila šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i kandidat za sledećeg predsednika ECB, ona je tvrdila da će se fokusirati na to da se institucije brzo prilagođavaju brzo promenljivom finansijskom okruženju.

U međuvremenu, ECB ostaje otvorena za ideju digitalnog ekvivalenta evra, ali želi da zaustavi građane da ih čuvaju u većim količinama.