Servis za otkup i prodaju kriptovaluta ecd.rs uvodi novu mogućnost za svoje korisnike. Obnavlja se mreža automata, zamenjuju se ‘jednosmerni’ automati novim, modernijim i pored ‘dvosmernog’ automata koji se nalazi u ICT Hub-u u ulici Kralja Milana 10 (ulaz iz devojačkog parka) postojaće još dva jednosmerna automata u Beogradu i po jedan u Novom Sadu i još jednom gradu u Srbiji (najverovatnije Kraljevu).

ECD je postavio novi automat za kupovinu kriptovaluta u Novom Sadu. Automat se nalazi u UpShop-u u okviru tržnog centra Bazar - Bulevar Mihajla Pupina 1, lokal br. 4. Biće dostupan radnim danima i subotom od 9h do 21h, dok će nedeljom biti dostupan od 10h do 18h.

Trenutno je na automatu moguće kupiti lajtkoin (LTC), dok je kupovina bitkoina (BTC) privremeno obustavljena zbog visoke cene transakcija.

Iskoristili smo ovu priliku da razgovaramo sa Nikolom Cvijovićem iz ECD-a, stručnjakom iz oblasti kriptovaluta.

CointelegraphRs: Kako vidite budućnost kriptovaluta kod nas i u svetu?

Nikola Cvijović: Kada pričamo o kriptovalutama, treba imati na umu da taj pojam ima mnogo šire značenje od nove vrste digitalnog novca. Sama činjenica da se svi procesi kod kriptovaluta odvijaju na decentralizovan način, bez posrednika i bez centralnog autoriteta mogu dati potpuno nova rešenja u svim poslovnim procesima gde imamo posrednike ili gde nam je bitna transparentnost i integritet podataka.

CointelegraphRs: Do koje vrednosti očekujete da će ići cena bitkoina? Skok vrednosti koje valute Vas je najviše iznenadio? Da li vredi ulagati u takozvane male valute?

Nikola Cvijović: Nezahvalno je prognozirati cenu bitkoina ili bilo koje druge kriptovalute. Takođe, cena je samo jedan od faktora, i po mom mišljenju, ako na investiciju u kriptovalute gledamo dugoročno, ne i najbitniji. Postoji mnogo drugih parametara koji Vam mogu ukazati na pravu vrednost kriptovalute, kao što su koji problem rešava, koliko je taj problem stvarno velik, da li je već neko probao da ga reši, ko stoji iza projekta, šta su ranije radili i sa koliko uspeha, koji su im planovi i da li su do sada poštovali rokove koje su sami sebi zadali, kolika je zajednica i još mnogo toga. Kada napravite kompletnu analizu na osnovu više izvora, tek tada možete doneti neki sud o tome da li vredi ulagati.

CointelegrapRs: Da li imate neki savet za sve novajlije koji žele da se obogate trgovanjem kriptovalutama?

Nikola Cvijović: Sam koncept kritovaluta je drugačiji od svega što je do sada postojalo, pa je potrebno neko vreme da se cela priča i ideja shvati na pravi način. Ono što uvek savetujem jeste da se pre ulaska u ovaj svet podrobno informišete, pročitate što više o konkretnoj temi koja vas interesuje i ako se odlučite da investirate u nešto za početak investirajte samo iznos koji ste spremni da izgubite.

 

Ilustracija: Darja Lovrenski