Servis za otkup i prodaju kriptovaluta ECD je uveo novu mogućnost za svoje korisnike. Od 23. avgusta je omogućena kupovina i prodaja itirijuma (ethereum). Trgovanje itirijumom (ETH) je omogućeno na sajtu ecd.rs.

ECD je je servis za posredovanje pri kupovini i prodaji kriptovaluta. U svet bitkoina su ušli 2011. godine kao "rudari". www.ecd.rs postoji od 2013. godine i nastao je kao odgovor na rastuće interesovanje za bitkoin u Srbiji i svetu uopšte. Do kraja 2014. su radili najpre sa MtGox kodovima, onda i sa btc-e kodovima i Ripple-om, a početkom 2015. godine su automatizovali i pojednostavili proceduru i sada se kupuju i prodaju direktno bitkoini. Od 25. jula 2017. u ponudi je i lajtkoin (litecoin), a od 23. avgusta 2017. godine i itirijum (ethereum).

Uvođenje nove usluge je novi dobar povod za razgovor sa Aleksandrom Matanovićem - suosnivačem ECD-a i stručnjakom za kriptovalute.

Cointelegraph.rs: U prethodnom razgovoru ste nagovestili uvođenje drugih kriptovaluta u Vašu ponudu, a itirijum je svakako najpopularniji posle bitkoina. Koja su Vaša očekivanja u vezi cene itirijuma do kraja ove godine?

Aleksandar Matanović: Uvek je nezahvalno prognozirati cenu i to ne volim da radim. Kod ETH-a postoji nekoliko "X" faktora zbog kojih treba biti oprezan.

  • Čeka ih prelazak sa proof-of-work algoritma na proof-of-stake algoritam, što je veoma krupna promena.
  • Ukupna količina ETH-a nije ograničena kao kod bitkoina.
  • Glavna poenta ETH-a su decentralizovane aplikacije koje treba da koriste ETH platformu. Ako je cena ETH-a previsoka, korišćenje tih aplikacija postaje preskupo, tako da previsoka cena ETH-a ugrožava njegovu osnovnu svrhu.

Cointelegraph.rs: Mnogi programeri smatraju da je preveliki novac ušao u itirijum putem ICO-a i da očekivanja nisu realna. Očekuju pad vrednosti i probleme na itirijum mreži, šta Vi mislite?

Aleksandar Matanović: Mislim da je taj strah itekako opravdan, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će se to zaista i desiti.

Cointelegraph.rs: Sada uz bitkoin i lajtkoin u ponudi imate i itirijum, šta je sledeće?

Aleksandar Matanović: Nismo još sigurni, nadam se da će to biti Ripple i Dash.