Piše: Kristina Ristin

 

Na današnji dan, pre 6 godina, izvršena je prva transakcija na onlajn servisu za posredovanje prilikom razmene kriptovaluta.

Dvojica entuzijasta i zaljubljenika u nove tehnologije, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, ulaze 2011. godine u kripto svet kao "rudari" i već 2012. godine pokreću svoj prvi onlajn servis za posredovanje pri kupovini i prodaji kriptovaluta.

Naredne godine puštaju u rad novi sajt www.ecd.rs, koji je nastao kao odgovor na rastuće interesovanje za bitkoin u Srbiji i svetu uopšte.Tada im se pridružuje Aleksandar Ćosić, sa kojim rade na daljem razvoju poslovanja. Najpre su radili sa Mt.Gox kodovima, a onda i sa BTC-e kodovima i Ripple-om. Početkom 2015. godine, procedura je pojednostavljena i automatizovana, pa se od tada bitkoini direktno kupuju i prodaju. U međuvremenu, pokreću osnivanje Bitcoin Asocijacije Srbije i lansiraju franšizu Cointelgraph-a, putem koje mi sada imamo čast da vas izveštavamo o najnovijim vestima iz kripto sveta. Konstantno rade na unapređivanju znanja i podizanju svesti o kriptovalutama, baveći se edukacijom i konsaltingom. Danas, ECD tim broji 17 članova, sa tendecijom daljeg rasta.

U razgovoru sa gospodinom Ćosićem, menadžerom operacija ECD-a, saznali smo nešto više o zainteresovanosti za ovu oblast i novinama u ECD-u.

Cointelegraph.rs: Kako se menjalo interesovanje za kriptovalute?

Aleksandar Ćosić: Na početku našeg poslovanja, za kriptovalute je bio zainteresovan jedan uži krug ljudi. Vremenom se interesovanje prenelo na širi krug i od tad konstantno raste, što se može videti i po pažnji koju kriptovalute dobijaju u domaćim i stranim medijima. Ono što me posebno raduje jeste zainteresovanost naših korisnika za edukaciju i kurseve, što pokazuje da korisnici nisu samo okrenuti zaradi koju mogu da ostvare, već žele i da zaista razumeju kriptovalute.

Cointelegraph.rs: Šta je sve novo u ponudi Vašeg servisa?

Aleksandar Ćosić: Samo u poslednjih godinu dana uveli smo mnoštvo novina. Svoju ponudu smo proširili novim kriptovalutama: lajtkoinom (LTC) i itirijumom (ETH). Zatim, proširili smo i osvežili mrežu automata i postavili prvi dvosmerni automat u Srbiji. Novembra prošle godine, održan je i prvi kurs o kriptovalutama. Pokrenuli smo svoju ‘prodavnicu’ i omogućili korisnicima da nabave ‘cold storage’ novčanik – poput TREZOR-a, koji trenutno  imamo u ponudi. Za kraj bih napomenuo da smo uradili i kompletan redizajn sajta. Za ovu godinu spremamo nova iznanađenja, koja ne bih otkrivao još uvek.

Cointelegraph.rs: Možete li da nam ispričate neko neobično iskustvo sa klijentima?

Aleksandar Ćosić: Radeći u ECD-u doživeli smo mnoge zanimljive i neobične situacije. Jedna je, pak, ostavila na mene najsnažniji utisak. Jednom prilikom, ugostili smo jednu baku i njenog unuka. Baka je bila prilično dobro informisana po pitanju bitkoina i želela je da svog unuka časti kriptovalutama. Ono što je neobično u ovoj priči je to što kada kažemo ‘prosečni korisnik kriptovaluta’ niko od nas ne pomisli na naše bake!

Razgovarali smo i sa Nikolom Cvijovićem, uvek nasmejanim i raspoloženim za razgovor.

Cointelegraph.rs: Svoj prvi automat za kupovinu bitkoina postavili ste 2015. godine. Dve godine kasnije, pušten je u rad dvosmerni automat, na kom se može izvršiti kako kupovina, tako i prodaja, ovog puta, dve kriptovalute - bitkoina (BTC) i lajtkoina (LTC). Pored toga, radite na uvođenju servisa plaćanja kriptovalutama, Pay2Me. Možete li nam, najpre, reći nešto više o ovome servisu i njegovom načinu funkcionisanja?

Nikola Cvijović: Pay2Me je servis koji će omogućiti prihvatanje kriptovaluta u maloprodajnim objekatima, restoranima, kafićima i onlajn prodavnicama. Proces je prilično jednostavan, dinarski iznos sa fiskalnog računa se preračunava u odgovarajući iznos bitkoina, kupac svojim mobilnim novčanikom skenira QR kod i šalje traženi iznos bitkoina. Cela transakcija se obavi za manje od 10 sekundi. Trenutno je projekat u fazi testiranja, zvaničan start servisa planiran je za sredinu 2018.

Cointelegraph.rs: Trenutno u upotrebi postoje dva automata, jedan u Beogradu, drugi u Novom Sadu. Možemo li ih očekivati više? I koje su lokacije predviđene za njihovo postavljanje?

Nikola Cvijović: Pored toga što na automatima korisnici mogu brzo i sigurno da obave kupovinu, automati su veoma bitni za podizanje svesti o kriptovalutama. Za mnoge je prvi susret sa bitkoinom bio baš preko automata. U 2018. godini se planira postavka još 4-5 automata, a neke od mogućih lokacija su Šabac, Kraljevo, Niš i Subotica.

Čuli smo pohvale o novom izgledu sajta, pa ih, ovom prilikom, prenosimo njegovom dizajneru, Darji Lovrenski. Ona je zadužena za interesantne ilustracije koje možete videti uz naše tekstove.

Cointelegraph.rs: Znamo da celokupna izrada sajta predstavlja timski rad, pa nas interesuje, koji su Vaši utisci o radnoj atmosferi ECD tima?

Darja Lovrenski: U ECD-u vlada jako lepa i prijatna atmosfera za rad i to je mnogo olakšalo na samoj izradi sajta. S obzirom na to da nam je tim uglavnom sastavljen od programera, trudila sam se da osmislim dizajn koji će se svideti i korisnicima koji više vole tehničku stranu, a sa druge strane, da bude lep i funkcionalan i za nas vizuelne tipove. Stari sajt je bio poprilično zastareo i izgleda da ovo osveženje svima prija.

Na kraju bih želela da čestitam godišnjicu ECD timu i da im poželim mnogo uspeha u daljem radu.

 

Ilustracija: Darja Lovrenski